Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

Nieuws
Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.
anp
zondag 28 april 2024 om 13:22 aangepast 15:31
Afbeelding
beeld anp

"Het is zo essentieel voor kleine bedrijven en makers; het is mijn fulltime baan", zegt de 23-jarige Ayman Chaudhary uit Chicago bijvoorbeeld. Ze maakt op TikTok korte filmpjes over boeken. "Het maakt me echt ongerust dat ik in een land woon dat dit soort verboden zou doorvoeren in plaats van zich te concentreren op wat echt belangrijk is, zoals wapenbeheersing, gezondheidszorg en onderwijs."

Ook de 23-jarige influencer Awa Sanneh is kritisch. "Als je de impact echt zou begrijpen, dan zou je TikTok willen behouden."

Wet

President Joe Biden heeft afgelopen week een wet ondertekend die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire app in het land. In de wet staat onder meer dat ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zijn Amerikaanse onderdelen moet verkopen. Als ByteDance dit niet doet, kan TikTok verboden worden in de VS.

De wet moet voorkomen dat China de socialemedia-app gebruikt voor propaganda en dat het land data van Amerikaanse gebruikers kan misbruiken. TikTok heeft al laten weten de aan te vechten bij een Amerikaanse rechtbank.

Cruciaal platform

"Iedereen die betrokken is bij de beslissing of dit platform al dan niet verboden zal worden, knijpt een oogje dicht voor de gevolgen die dit zal hebben voor alle kleine bedrijven", zegt de 24-jarige Bilal Rehman uit Texas. Zijn TikTok-account, waarop op speelse wijze de interieurprojecten van zijn bedrijf worden gepromoot, heeft zo'n half miljoen volgers.

Deskundigen onderschrijven de zorgen van de TikTokkers. "Het is een cruciaal platform geworden voor veel kleine bedrijven, vooral bedrijven die zich in niche-industrieën bevinden of eigenzinnige producten verkopen", verklaart marketinganalist Jasmine Enberg. Damian Rollison, directeur marktinzichten van de firma SOCi, adviseert bedrijven die nu op TikTok vertrouwen voor advertenties om noodplannen te maken voor als het platform op zwart gaat.

Het Witte Huis houdt vol dat het niet de bedoeling is om TikTok te verbieden, maar om de Chinese eigenaar van de app te dwingen die te verkopen. De deadline van 270 dagen voor ByteDance reikt tot na november. "Dit gaat over onze nationale veiligheid. Dit zijn geen zorgen over het gebruik van TikTok door Amerikanen", reageert een woordvoerster.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

Afbeelding

Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

Afbeelding

25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten.

Afbeelding

Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontva..

Afbeelding

Zweedse krant: camera beschadigd bij incident met Klein

Bij het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zou de camera van de vrouw flink beschadigd zijn. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

Afbeelding

Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.