21 november 2018 om 03:00
Luister naar

Mooi werk en inkomenszekerheid voor iedereen, daar moet het om gaan

Gelijke bescherming voor iedereen die op de arbeidsmarkt actief is, of wil worden – dat zou wel een heel mooi perspectief zijn. In een tijd waarin de economie geweldig goed draait, moet het kunnen. Het tekort aan arbeidskrachten in diverse sectoren is nijpend, en de winstpositie van het bedrijfsleven is beter dan sinds mensenheugenis.

Toch wacht een taaie klus. Lees het commentaar van de Raad van State op het voorstel van het kabinet onder de kop ‘Wet arbeidsmarkt in balans’. Er zijn nu grote verschillen tussen vast en flexwerk. Het kabinet wil daar wat aan doen. Maar volgens de raad blijven er grote verschillen bestaan. Veel voorgestelde maatregelen hebben tot gevolg dat aan één kant knelpunten worden opgelost, maar dat er aan de andere kant nieuwe ontstaan. Zo kan de poging om een flexwerker gauwer aan een vaste baan te helpen, ertoe leiden dat in plaats daarvan een zzp’er wordt ingeschakeld. Dat noemt de raad het waterbed-effect. De raad wil dat ‘met urgentie’ wordt gewerkt aan een totaaloplossing. Daarbij gaat het niet alleen om de arbeidsmarkt, maar ook om sociale zekerheid en om de fiscale kant van het verhaal.

flexwerk blijft groeien

De vorige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de PvdA’er Lodewijk Asscher, heeft ook al geprobeerd meer zekerheid op de arbeidsmarkt te bieden. Hij kwam met de veelbelovende ‘Wet werk en zekerheid’. Maar de groei van flexibele arbeid – die symbool staat voor minder zekerheid – is doorgegaan. De Nederlandse arbeidsmarkt is zelfs sterker geflexibiliseerd dan in andere landen die met dezelfde trends te maken hebben: technologische vooruitgang, globalisering en culturele ontwikkelingen (bijvoorbeeld: mensen die zich minder willen binden voor een langere periode, of dat nu een baan is of bijvoorbeeld een relatie).

Het huidige kabinet beseft heel goed wat het probleem is. Flexibele werknemers verkeren in een ongelijke positie en kennen grotere onzekerheid over werk en inkomen. En dat heeft ook gevolg voor hun welzijn, voor hun toekomst en voor het kunnen beschikken over betaalbare woonruimte. Ook wordt minder geïnvesteerd in hun scholing en dat kan weer gevolgen hebben voor de innovatiekracht van de economie, schrijft minister Koolmees.

Hij is zich ervan bewust dat de voorstellen die nu op tafel liggen, de knelpunten onvoldoende oplossen. Hij gaat dan ook een adviescommissie instellen die moet kijken naar een allesomvattende aanpak. Al tijdens deze kabinetsperiode moet er iets op tafel komen.

Wat echt zou helpen, is dat er een vangnet komt dat niet alleen geldt voor werknemers met langere arbeidscontracten. Iedereen die op de arbeidsmarkt actief is, moet er profijt van hebben; ook werkers met kleinere en kortdurende baantjes en zzp’ers. Een volksverzekering, vergelijkbaar met de AOW, zou alle werkenden meer bestaanszekerheid bieden bij ziekte, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensionering. Vervolgens gaat het ook om meer gevarieerd werk en betere toekomstkansen voor iedere werkende. Want op dat vlak is er net zo goed een tweedeling op de arbeidsmarkt.

rechtvaardiger stelsel

Van het ideaalbeeld – mooi werk en inkomenszekerheid voor iedereen – staan we nog heel ver af. Dat komt deels doordat werkgevers en werknemers onderling, en de politiek, ver uit elkaar liggen. Een voorbeeld van het eerste is het eindeloze traject om te komen tot een nieuw pensioenstelsel. Wat een drama! Het valt te vrezen dat de totaaloplossing die de Raad van State bepleit, ons opnieuw het moeras in trekt. Polderen totdat je een ons weegt.

Wat een ‘arbeidsmarkt in balans’ ook al niet dichterbij brengt, is dat er altijd werkgevers zijn die voor elke nieuwe maatregel minstens vijf ontduikingsroutes weten te vinden. De Raad van State noemt als voorbeeld payrolling, een vorm van inhuur van personeel. De moed zou je in de schoenen zinken. Toch rest niets anders dan keihard aan de slag te gaan met een rechtvaardiger stelsel van arbeid en inkomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.