Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? ‘Het onderwerp raakt ons zó diep’

Achtergrond
De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de ChristenUnie over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Tweede Kamerfractie – als vanouds – een vooral pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.
Niels van den Bovenkamp Niels van den Bovenkamp
donderdag 2 mei 2024 om 11:07 aangepast 3 mei 2024 12:02
Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.
Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij. beeld anp / sem van der wal

Er werd vuurwerk verwacht. Halverwege december vorig jaar had de ChristenUnie op het partijbureau in Amersfoort een partijbijeenkomst belegd over ‘75 jaar Israël, verlangen naar vrede’. De terroristische aanval van Hamas op 7 oktober 2023 lag nog vers in het geheugen en de Israëlische reactie daarop evenzeer. Al jarenlang was het Israël-standpunt van de ChristenUnie een potentiële splijtzwam binnen de partij, een discussiepunt waarbij de gemoederen regelmatig hoog opliepen. Maar op de partijbijeenkomst in december bleef het rustig. Er werd voorzichtig en aftastend gereageerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anna Custers: ‘Veel van de aangekondigde maatregelen gelden voor iedereen en dus niet alleen voor de mensen aan de ‘onderkant’.’

Onzeker of de allerarmsten er straks echt op vooruitgaan

Bestaanszekerheid was een van de grote verkiezingsthema’s. De burger moest weer een stevige bodem onder het bestaan krijgen. Maar gebeurt dat ook met het huidige hoofdlijnenakkoord? En voor wie?

Hulporganisaties waarschuwen: 'Deze coalitie breekt een vitaal netwerk af dat in decennia is opgebouwd.'

Kabinet snijdt diep in budget ontwikkelingssamenwerking

Het nieuwe kabinet komt met een structurele bezuiniging, tot een kwart van het totale budget, voor ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2027 wordt er 2,4 miljard euro bezuinigd. Ontwikkelingsorganisaties reageren verbijsterd en waarschuwen dat het de Nederlandse belangen zal schaden.

In de asielparagrafen gaat het met name over versoberen, strenger maken en beperken.

Hoe onverbiddelijk zijn de migratieplannen van de nieuwe coalitie? 'Veel dingen kunnen simpelweg niet'

Het migratiepakket is een combinatie van harde woorden en plannen die vaak niet haalbaar zijn. ‘Op het gebied van arbeidsmigratie staan er wel een heleboel zinnige maatregelen in.’

Op verzoeken vanuit de Kamer om op zijn schreden terug te keren, ging Bosma niet in.

Linkerflank Kamer boos op voorzitter Bosma, die niet toestaat dat PVV 'extreem-rechts' wordt genoemd

Voor het eerst sinds zijn aantreden in december ligt Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma onder vuur in zijn eigen zaal. Een deel van de Kamer is diep verontwaardigd dat de PVV van Bosma niet ‘extreemrechts’ mag worden genoemd, hoewel dat van de vorige voorzitter ook..

Pieter Omtzigt (NSC) en Geert Wilders (PVV) tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. De vier partijen PVV, NSC, VVD en BBB hebben een akkoord bereikt voor een nieuw kabinet.

Iedere partij z'n eigen feestje: hoe de nieuwe coalitie 'onze Nederlander' wil plezieren

PVV, VVD, NSC en BBB jubelen richting hun eigen achterban over wat ze hebben binnengesleept voor hún kiezers. Wat de vier in dit rechtse akkoord samenbindt, is dat het vooral gaat over ‘onze Nederlanders’.

Volgens Geert Wilders (links) gaat de zon weer schijnen in Nederland. Caroline van der Plas (BBB) ziet, in vergelijking met het vorige kabinet, een 'heel pragmatische' coalitie.

Wat valt er allemaal op in het regeerakkoord? 'Er gaat heel veel veranderen in Nederland'

Voor de één een wensenlijst die in vervulling gaat, voor de ander een schrikbeeld van jewelste. Wat zegt het regeerakkoord onder andere over migratie, Israël en medische ethiek?