2 mei 2024 om 11:02

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Het is niet te missen als je langs de weg van Haulerwijk naar Eén-West in het uiterste oosten van Friesland rijdt. Een groot blauw-geel bord laat je weten dat men bananendozen voor de ‘Friese Rijders’ bij een oud fabrieksgebouw kan afleveren. Als je dat eerste bord volgt, word je door andere blauw-gele borden verder over het fabrieksterrein geleid. Uiteindelijk kom je bij een ietwat sjofele zijingang. Daar staat een laatste bord. Op dat bord is een klein wit papiertje geplakt: ‘Niemand aanwezig? Bel dhr. Hut.’

De ‘Friese Rijders’ brengen vrachtwagens vol hulpgoederen naar Oekraïne. Talloze kerken, verenigingen en particulieren in de noordelijke provincies helpen bij het inzamelen en vullen van bananendozen. Het is een krachtsinspanning die getuigt van de waarde van de noordelijke kop-d’r-veur-mentaliteit, en die zeer te prijzen is.

Waar ik het nu echter over wil hebben, is de man van het kleine witte briefje. Hij woont in een oude beheerderswoning die ingeklemd staat tussen de fabrieken van Haulerwijk. Als je aanbelt bij die woning, kom je niet weg zonder aandacht, wat te eten en een goed gesprek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

'Zodra het Nationaal Archief opent, ga ik kijken wie er in ons dorp bij de NSB waren.' Goed idee ...?

'Wij wonen hier niet onder de grote rivieren', zegt Wim, op een bankje in Cuijk aan de Maas. 'Wij wonen hier onder de grote riolen.' Hij maakt zich zorgen over de natuur. Toch stemt hij PVV.

Afbeelding

Twee geloven op één kussen: gaat dat wel? 'Geef respect en ruimte aan elkaar'

Kan een relatie werken als de één gelovig is en de ander niet? Wat zijn de voorwaarden om zo'n relatie te laten slagen? En wat zijn de gevaren?’ Christen zijn is meer dan een lifestyle, stelt Cocky Drost.

Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs, eigendom van Euronext.

Is het slim de aandelen in mei te verkopen? De belegger moet tegenstrijdige data afwegen

‘Sell in May and go away, but remember come back in September.’ Over het beste moment voor de koop of verkoop van aandelen, doen tal van spreuken de ronde. Peter de Waard legt het uit.

Let bij demonstraties tegen Israël wat vaker op de definitie van demonstreren

Het is absurd dat het Concertgebouw concerten annuleert en dat de UvA haar colleges dagenlang moet stilleggen als gevolg van de protesten, schrijft Mark de Jager. ‘Luister naar maestro Jules.’

Aad Kamsteeg

Al ons bidden ten spijt, Poetin heeft zich niet bekeerd en de leiders van Hamas ook niet

Stel je voor, zo schrijft Aad Kamsteeg, dat iedereen was opgehouden met bidden. Hoe zou de wereld er dan hebben uitgezien? Misschien dat God vooral ons vertrouwen vraagt, ook al zien we het effect van ons bidden niet.

Reina Wiskerke

Welkom in de wereld van de volwassenheid, waar je eigen verlangens niet doorslaggevend zijn

Houd rekening met elkaar. Maar je moet je niet te laten gijzelen door de emoties van een gekwetst mens, schrijft Reina Wiskerke. Ze denkt aan de muzikant Joost Klein en aan dartster en transvrouw Noa van Leuven.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Laat je niet in deze tijd van religieuze onwetendheid niet verstikken door geloofsschaamte

Christenen schrikken er vaker voor terug om op geloof gebaseerde overtuigingen te uiten over controversiële kwesties zoals abortus, seksualiteit of gender. Kelly Keasberry roept op tot moed.

Klaas Vos

Over ons mensen, de zogenaamde kroon der schepping, kun je je eindeloos blijven verbazen

Geweld onder apen is direct breaking news is in alle media, terwijl geweld onder ons eigen soort, dagelijkse kost blijkt. Op dat punt zijn we in de evolutie niet veel opgeschoten, constateert Klaas Vos.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Mediawijsheid komt met de jaren? En hoe werkt dan met geloofsvragen op sociale media?

Werkt je mobiel mee of werkt je mobiel tegen als het gaat om geloven? Op die onderzoeksvraag zag Corjan Matsinger een opvallend antwoord: naarmate jongeren ouder zijn, geven ze aan dat de mobiel tegenwerkt.