Direct naar artikelinhoud

The Shape of Water is misschien toch niet zo origineel: regisseur Del Toro aangeklaagd voor plagiaat

The Shape of Water wordt overladen met ronkende recensies en filmprijzen. Van de Gouden Leeuw op het filmfestival in Venetië tot twee Golden Globes en van de Directors Guild Award tot drie Bafta's. En de film is een indrukwekkende dertien keer genomineerd voor de uitreiking van de Oscars op 4 maart. Maar nu zijn regisseur Del Toro en filmbedrijf Fox Searchlight aangeklaagd wegens plagiaat.

Sallie Hawkins in The Shape of Water (Guillermo del Toro, 2018).

The Shape of Water zou opvallend veel overeenkomsten vertonen met het toneelstuk Let Me Hear You Whisper van Paul Zindel uit 1969. De zaak is aangespannen door de familie van de in 2003 overleden Amerikaanse toneelschrijver. Volgens advocaat Marc Toberoff van de familie bevat het veelgeprezen fantasydrama maar liefst 61 overeenkomsten met het toneelstuk.

Overeenkomsten

In The Shape of Water wordt Elisa, die werkt als schoonmaakster in een zwaarbeveiligd overheidslaboratorium, verliefd op een gevangen zeemonster. In Let Me Hear You Whisper is eveneens sprake van een schoonmaakster, Helen geheten, die een sentimentele band aangaat met een waterwezen, in dit geval een pratende dolfijn. Beide vrouwen brengen graag tijd door met hun dweil voor de bassin op de melodie van een liefdeslied. Beiden beramen ook een ontsnappingspoging voor het waterwezen met behulp van een wasserettekar. Ook opvallend: beide verhalen spelen zich af in het Amerika van de jaren zestig, midden in de Koude Oorlog.  

De makers van The Shape of Water houden vol dat 'de film een origineel verhaal vertelt'. Daarnaast heeft een woordvoerder van filmbedrijf Fox Searchlight laten weten 'nog nooit van het toneelstuk te hebben gehoord'. 'We zullen met hand en tand verdedigen dat The Shape of Water een authentieke en grensverleggende film is', is te lezen in een verklaring.

De makers van The Shape of Water houden vol dat 'de film een origineel verhaal vertelt'

'Eigen identiteit'

Nu zijn er ook de nodige verschillen tussen beide verhaallijnen. Zo kan Elisa in The Shape of Water, dat ook genomineerd is voor de Oscar van beste scenario, niet praten. Schoonmaakster Helen kan dat weer wel. Ook is het einde van film en toneelstuk - ooit ook als tv-film uitgebracht- geheel anders. Eerder liet Del Toro weten dat hij al als kleine jongen het idee voor zijn film opdeed na het zien van de horrorfilm Creature from the Black Lagoon uit 1954. Een deel van de verhaallijn zou hij in 2011 hebben bedacht na een gesprek met schrijver Daniel Kraus, die een verhaal suggereerde over een conciërge die een waterwezen ontvoert van een geheime overheidsinstelling.  

Overigens is het niet de eerste keer dat The Shape of Water wordt beschuldigd van leentjepik. Op sociale media werden grote gelijkenissen gezien tussen de korte film The Space Between Us (2015) van de Nederlandse filmstudent Marc S. Nollkaemper en Del Toro's fantasydrama. Uiteindelijk kwam de Nederlandse Filmacademie met een verklaring waarin het stelde dat de twee films 'hun eigen identiteit hebben'. 'Ze werden op andere momenten ontwikkeld en kunnen onmogelijk aan elkaar verwant zijn', aldus de verklaring.

Lees verder onder de trailer.

Het einde van film en toneelstuk is geheel anders

Verliefd op liefde: in Guillermo del Toro's The Shape of Water zijn gevoelens de nieuwe punk

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro (52) maakt dikke kans op een Oscar met zijn monstersprookje The Shape of Water. Op het IFFR gaat-ie in voorpremière. 'Een film die verliefd is op de liefde', aldus Del Toro.

Een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman: bij Guillermo del Toro kán het
De belangrijkste personages in The Shape of Water zouden elders hooguit figuranten zijn. Gelukkig weet niemand zijn liefde voor hen zo over te brengen als hun regisseur, Guillermo del Toro.

Hoe heeft een zeemonster seks? Dat kunt u nu zelf ervaren, dankzij de zeemonsterdildo
Spoiler alert: het zeemonster in The Shape of Water heeft seks. Hóé precies? Dat vulde een dildofabrikant zelf in.