Luister naar

Stuk historische stadsmuur Maastricht stort in

Nieuws
De oude stadsmuur van Maastricht is zaterdag tegen middernacht over een lengte van enkele meters ingestort.
redactie nd
maandag 25 maart 2019 om 07:25

De plek groeide zondag uit tot een toeristische trekpleister. Dat meldt L1, de Limburgse regionale omroep. Politie en brandweer hebben de plek afgezet. Niemand raakte gewond.

De instorting vond plaats bij de ‘Vijf Koppen’, een rondeel in een deel van de stadsmuur uit de vijftiende, begin zestiende eeuw. Op deze plek werden in 1638 de hoofden van vijf terechtgestelde verdachten van het Verraad van Maastricht tentoongesteld. Die hadden geprobeerd de stad weer in Spaanse handen te brengen.

De instorting van dit deel van de stadsmuur komt onverwacht, maar zorgen over de muur waren er al langer. Volgens L1 was de muur onlangs gerestaureerd, onder meer door begroeiing onder aan de muur te verwijderen.

Het ANP sprak met verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks), die vertelde dat de restauratie nog niet had plaatsgevonden, maar dat dit deel van de stadsmuur op de nominatie stond om gerestaureerd te worden. ‘Er stonden zelfs al steigers vorig jaar, maar toen constateerden we dat de muur uitbolde. We wilden eerst weten hoe dan kon.’ Dit najaar zou de stadswal alsnog gerenoveerd worden. ‘Helaas heeft de muur ons ingehaald’, zei Krabbendam.

Waardoor de muur precies is ingestort, wist Krabbendam zondagmiddag nog niet. ‘Mogelijk komt het door afwatering.’

De oudste delen van de vestingwerken in Maastricht dateren overigens al uit 1229.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

'Versterking van huizen gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?

Een balie in een van de twaalf Co-med-praktijken.

Patiënten van huisartsenketen Co-Med lopen grote veiligheidsrisico's

De bereikbaarheid en acute zorg van Co-Med-praktijken is ondermaats, zo oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat woensdag openbaar werd. De inspectie eist verbetering.

Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw, praat met Caspar van den Berg (VVD). De senator leek twee weken geleden de sluiting te vertragen.

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

Na wat tegenstribbelingen twee weken geleden is de Eerste Kamer nu toch door de pomp: een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor het sluiten van het Groningengasveld gestemd.

In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Waarnemend inspecteur-generaal Ria Westendorp van de Inspectie van het Onderwijs. 'We hebben relatief veel opdrachten uitgedeeld om het onderwijs te verbeteren.’

Onderwijsinspectie trekt aan de bel. 'Het maakt nogal uit of een school een goede leider heeft'

Het piept en kraakt nog steeds in het Nederlandse onderwijs, blijkt uit de jaarlijkse Staat van het Onderwijs. Het roer moet nu echt om, vindt de Inspectie van het Onderwijs. ‘Scholen moeten veel meer van elkaar leren.’