Luister naar

Campagne moet 'groot taboe' op huwelijksdrang en achterlating doorbreken

Nieuws
Scholieren die merken dat een vriend(in) of klasgenoot met een Marokkaanse of Turkse achtergrond erg opziet tegen de vakantie, doen er goed aan serieus door te vragen of ze ergens bang voor zijn.
Gerard ter Horst Gerard ter Horst
donderdag 20 juni 2019 om 08:07

Den Haag

Het risico bestaat dat ze door hun ouders in het buitenland worden achtergelaten of worden gedwongen tot een huwelijk. Voor deze vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld vraagt een landelijk kennis- en expertisecentrum, het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), aandacht nu de zomervakantie nadert. Het centrum spreekt van een ‘groot taboe’ en ziet de zomervakantie als een extra risico. Vandaar de campagne.

‘Met deze campagne richten we ons op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating’, zegt Diny Flierman van het centrum. ‘Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten.’

wacht niet tot het te laat is

Toch is dat het allereerst nodig, zegt Flierman. ‘Wacht niet tot het te laat is. Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.’

De nieuwe campagne is donderdag gelanceerd op het Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam, waar de eerste campagneposter is overhandigd aan vlogger YousToub. Op zestig middelbare scholen worden posters opgehangen, met een oproep aan jongeren om actie te ondernemen als ze iets vermoeden.

Bij huwelijksdwang, stelt het kenniscentrum, worden jongeren onder grote druk gedwongen met iemand te trouwen die door hun ouders of andere familie is uitgekozen. De slachtoffers zijn vaak vrouwen tussen de 16 en 25 jaar; het komt ook onder jonge mannen voor. Aanleiding kan de traditie zijn, zorg van de ouders over ‘verwestering’ van de jongeren of schending van de familie-eer.

angst voor verwestering

Achterlating houdt in dat jongeren onder het mom van vakantie worden meegenomen naar het land van herkomst van hun ouders, waar ze vervolgens worden achtergelaten zonder paspoort of mogelijkheid tot communiceren. Dit komt eerder voor bij jongeren tussen de 11 en 20 jaar die (grotendeels) in Nederland zijn opgegroeid. Vaak zijn opvoedproblemen de reden. ‘Sommige ouders met een migratieachtergrond vinden het lastig dat hun kind “verwestert”’, aldus het kenniscentrum.

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating werkt nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, gemeenten, het advies- en meldpunt Veilig Thuis, het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld en andere organisaties voor zorg en veiligheid. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.