Van Zwol gaat al langs bij de vier coalitiepartijen

Nieuws
Richard van Zwol, de beoogd formateur, maakt dinsdag al een rondje langs de PVV, VVD, NSC en BBB. Tegen media zei Van Zwol ook al een nieuwe naam voor de post van minister-president te hebben, maar wilde er verder niks over kwijt.
anp
dinsdag 21 mei 2024 om 12:57
Afbeelding
beeld anp

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van informateurs Van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Onder hun begeleiding kwamen de vier partijen vorige week na bijna zes maanden een hoofdlijnenakkoord overeen. Tijdens het debat dienen ze een motie in om Van Zwol tot formateur te benoemen.

De toekomstige coalitiepartijen zitten nog zonder premier. Maandag maakte Ronald Plasterk bekend niet meer in de running te zijn voor het premierschap. Zijn verhouding met de NSC was niet al te best. Ook loopt er een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar Plasterk. Hij zou als wetenschapper ten onrechte het alleenrecht hebben geclaimd op patenten waaraan hij miljoenen verdiende.

BBB-leider Caroline van der Plas wilde niets kwijt over het gesprek dat ze later deze middag heeft met Van Zwol. De vier partijen moeten volgens haar nog praten over de mogelijke kandidaat-premier. Van der Plas vindt het prettig dat Van Zwol alvast een rondje doet en "vaart maakt".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne bevestigt deelname Zelensky aan G7-top

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt deze maand deel aan de G7-top in Italië, bevestigt een woordvoerder. Of hij daarvoor ook naar dat land afreist, is nog niet bekend.

Afbeelding

Bronnen: webwinkel Shein wil deze week beursdebuut maken in Londen

De van oorsprong Chinese webwinkel Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen.

Afbeelding

Oekraïne verwacht recordimport elektriciteit na Russische aanvallen

Oekraïne verwacht maandag een recordhoeveelheid elektriciteit te importeren uit Europese landen. Het ministerie van Energie voorziet de import van ruim 27.000 megawattuur na nieuwe Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening.

Afbeelding

Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen. Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving door RTL Nieuws.

Afbeelding

Zoektocht drenkelingen in Maas bij Venlo maandagmiddag hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang.

Afbeelding

Omstreden Georgische buitenlandse-agentenwet treedt in werking

De voorzitter van het Georgische parlement heeft de buitenlandse-agentenwet ondertekend en daarmee treedt de omstreden wetgeving per direct in werking, meldt het Russische staatspersbureau TASS.