Direct naar artikelinhoud
Paul Vugts.
Paul Vugts

Een snoeiharde hoek, vernietigende opstoot en hoge trap voor de Tweede Kamer

De keurige meneren en mevrouwen van de Raad van State gaven de Tweede Kamer deze week een ongekend pak slaag. De dreunen kwamen van de Afdeling advisering van wat we zo deftig het Hoog College van Staat noemen, want onze volksvertegenwoordigers hadden er onder aanvoering van rechtse hardliners een potje van gemaakt.

Niet zonder reden wil minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) het regime in de zwaarst beveiligde gevangenissen aanscherpen. De gevaarlijkste gevangenen moeten hun misdadige praktijken niet langer van achter de muren kunnen blijven aansturen.

Om te voorkomen dat de beruchtste gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught en de Afdelingen Intensief Toezicht in nu vijf en straks zes inrichtingen hun advocaten (proberen te) misbruiken om criminele boodschappen door te spelen, wil de minister daar nog strenger toezicht. Hij wil dat bewaarders via een videoverbinding kunnen toezien op besprekingen tussen de gevangenen en hun raadslieden. Zonder geluid.

Dat gaat al ver, en die aanscherping van de zogeheten Penitentiaire beginselenwet (sorry) is onder advocaten en mensenrechtenhoeders al hoogst omstreden.

Toch, onder aanvoering van de VVD en de BBB gooide de Tweede Kamer er in maart nog een flinke schep bovenop, met twee aangenomen amendementen. De BBB had bedacht dat filmopnames van de gedetineerden en hun advocaten in die zwaarbeveiligde regimes vijf jaar moesten worden bewaard. Dan kon justitie die opvragen bij een stevige verdenking dat de advocaat als marionet onderdeel was van de criminele organisatie. De VVD wilde van die gesprekken zo nodig bovendien geluidsopnamen laten maken. Een onafhankelijke commissie zou controleren of de advocaat nader moest worden onderzocht.

De minister voelde aan zijn water dat die extra opdrachten van de Kamer te ver gingen, en vroeg de Raad van State voor de zekerheid maar advies.

Nou, deze week was het zo ver. Leden van de Raad vloeken niet, denk ik, maar stiekem vraag ik me af op welke toon ze die voorgestelde extra aanscherpingen binnenskamers hebben besproken. Hun maandag gepubliceerde advies is de gekuiste en rechtsgeleerde variant op een reeks stoten van Rico Verhoeven. Snoeiharde hoek, vernietigende opstoot, hoge trap voor de knock out.

Allebei de amendementen zijn volgens de regeringsadviseurs onverenigbaar met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens én het Unierecht. Preventief ‘geheimhoudersgesprekken’ opnemen zónder uitzonderlijke, sterke aanwijzingen voor misstanden, mag niet. Punt uit.

Wie het recht een béétje volgt, zag dit van ver aankomen.

Vaste lezers weten hoezeer ik me heb opgewonden over de ruimte die de overheid Ridouan Taghi gaf om via zijn advocaat of advocaten ongehinderd opdrachten naar buiten door te spelen. Dat heeft Peter R. de Vries waarschijnlijk het leven gekost en ook veel anderen in levensgevaar gebracht. Toch: zullen we de basaalste (grond)rechten gewoon maar respecteren?

Paul Vugts schrijft elke vrijdag over zijn werk als misdaadverslaggever. In de Parool Misdaadpodcast vertelt hij samen met collega Wouter Laumans over ontwikkelingen in Amsterdam en ver daarbuiten.

Reageren? paul@parool.nl