Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

Nieuws
Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 06:05 aangepast 07:30
Afbeelding
beeld anp

De politie klom Hamilton Hall binnen via een raam op de eerste verdieping dat ze bereikten vanuit een vrachtwagen met een ladder. Op beelden was te zien hoe later op de avond geboeide studenten het gebouw uit werden geleid en in politiebusjes werden afgevoerd.

De zaal was dinsdag bij zonsopgang bezet door demonstranten uit protest tegen het almaar stijgende dodental onder Palestijnen door Israëls aanvallen op de Gazastrook. Ze eisen van het universiteitsbestuur dat Columbia alle financiële belangen afstoot die verband houden met Israël.

Demonstranten niet van de universiteit

In een brief aan de politie van New York (NYPD) zei Columbia-rector Minouche Shafik dat de bezetting van het schoolgebouw werd geleid door "individuen die niet bij de universiteit zijn aangesloten", wat de studenten tegenspreken. In de brief verzocht Shafik de NYPD om "alle individuen uit Hamilton Hall te verwijderen"

Ook vroeg Shafik de politie om in ieder geval tot 17 mei op de campus te blijven, "om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe kampementen worden opgericht".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

Afbeelding

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo'n 450 kilometer, nu is dat ruim 800 kilometer.

Afbeelding

Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet.

Afbeelding

Ombudsmannen willen dat overheid vaker contact met burgers zoekt

De overheid moet vaker persoonlijk contact met burgers opzoeken. Dat schrijven de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman in een dinsdag gepubliceerd jaarverslag. "Het is een plicht van de overheid om burgers zelf op te zoeken. Om te luisteren.

Afbeelding

Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen.

Afbeelding

Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd.