Direct naar artikelinhoud

VO-Raad vindt predicaat 'excellente school' verwarrend en wil ervan af

Het predicaat 'excellent' dat de onderwijsinspectie aan scholen kan toekennen, schept verwarring bij de ouders van schoolgaande kinderen en kan dus beter worden afgeschaft. Dat zei Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO Raad, zaterdag in het consumentenprogramma Kassa.

VO-Raad vindt predicaat 'excellente school' verwarrend en wil ervan af
Beeld anp

Rosenmöller heeft twee bezwaren tegen het predicaat, waarvoor scholen in basis- en voortgezet onderwijs sinds 2012 kunnen opteren. 'In de eerste plaats gaat er de suggestie van uit dat de betreffende scholen over de hele linie beter zijn dan andere scholen. Dat is niet het geval. Een school die van de Inspectie, letterlijk, het bordje 'excellent' op de gevel mag schroeven, onderscheidt zich op één of meer specifieke punten. Bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op burgerschap of op cultuur. Daartegen hebben we uiteraard geen enkel bezwaar, maar op het bordje 'excellent' staat geen disclaimer. Er staat niet bij dat de kwalificatie slechts betrekking heeft op onderdelen van het programma.'

De Inspectie moet niet ook nog eens Michelinsterren gaan uitdelen

Evenmin is Rosenmöller er gelukkig mee dat de onderwijsinspectie bepaalt welke scholen zich excellent mogen noemen. 'De overheid zou de Inspectie daar niet mee moeten belasten. De Inspectie is ervoor om te bepalen of het onderwijs op een school aan de maat is of niet. Ze moet daarnaast niet ook nog eens Michelinsterren gaan uitdelen - nog afgezien van het feit dat ik sowieso niet erg gecharmeerd ben van dit soort kwalificaties.'

Overigens gaat het initiatief voor de toekenning van zo'n ster niet uit van de Inspectie. Scholen die ervoor in aanmerking menen te komen - dat zijn per definitie scholen waarvan de algemene kwaliteit positief werd beoordeeld - kunnen een aanvraag indienen bij de Inspectie.

Van die mogelijkheid hebben sinds 2012, toen het programma werd geïntroduceerd, 941 scholen in basis- en voortgezet onderwijs gebruik gemaakt. Aan 468 scholen is het predicaat 'excellent' ook metterdaad toegekend. Dat betekent dat het gros van de scholen het predicaat niet begeert, zei Petra van Haren, voorzitter van Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), in Kassa. Soms hebben scholen simpelweg geen behoefte aan een extra blijk van erkenning door de Inspectie. Maar vaker zien ze op tegen de administratieve rompslomp die de verkrijging van het predicaat met zich meebrengt.

Inspectie wil term handhaven

Voor Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van het onderwijs, is de onduidelijkheid van het predicaat 'excellent' geen reden om het te schrappen dan wel te veranderen. In Kassa zei ze dat het begrip voldoende is ingeburgerd om het te kunnen handhaven.

De Inspectie heeft er geen wedijver tussen scholen mee willen aanwakkeren, maar heeft scholen er slechts mee willen aanmoedigen om hun kwaliteit verder te verbeteren. 'Het is een manier om duidelijk te maken waarmee scholen zich onderscheiden.' Wel zal ze erop toezien dat de uitverkoren scholen de betekenis van het predicaat niet uitvergroten.

Paul Rosenmöller en Petra van Haren vrezen echter dat 'excellent' in de praktijk wordt uitgelegd als de overtreffende trap van 'goed'. Van dat misverstand zouden vooral goed presterende scholen in krimpgebieden het slachtoffer kunnen worden die hun kwaliteit niet met een predicaat tot uitdrukking kunnen of willen brengen.