Na protesten waarbij journalist live werd doodgeschoten: regering trekt hervorming in

© AFP

Na dagenlange protesten tegen de geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen in Nicaragua heeft president Daniel Ortega de omstreden hervormingen tenietgedaan. De beslissing maakt een bredere dialoog tussen regering en arbeiders mogelijk en herstelt de rust, zei het staatshoofd zondag in een toespraak op televisie.

© AFP

Bij confrontaties tussen betogers, regeringsaanhangers en veiligheidsdiensten kwamen de voorbije dagen volgens de krant El Nuevo Diario zeker 27 personen om. Vele winkels werden vernield en geplunderd. Onder de doden zijn een politieagent en een journalist, Ángel Gaona. Hij kwam om in de stad Bluefields, meldt de krant El Meridiano waarvoor hij werkte. Hij bracht op Facebook live verslag uit aan een geplunderde bank toen hij in het hoofd werd geschoten en neerzeeg.

De protesten waren gericht tegen een verhoging van de socialezekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers, en een verlaging van de pensioenen. Nicaragua is het op een na armste land van Latijns-Amerika. Het minimumloon bedraagt ongeveer 170 Amerikaanse dollar per maand.

LEES OOK: “Al meer dan 20 doden bij betogingen in Nicaragua”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen