Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Mag concurrentie hopen op meer nederlagen Max Verstappen? ‘Mensen twijfelden, maar het kan’

De verrassende overwinning van Lando Norris in de Grand Prix van Miami heeft een belangrijke vraag opgeworpen. Kan de al jarenlang zo ongenaakbare Max Verstappen vanaf nu vaker worden verslagen? ‘Dit laat zien wat er mogelijk is als je de dingen op orde hebt.’

Lando Norris viert zijn overwinning met het team van McLaren.Beeld Rudy Carezzevoli/Getty Images

Christian Horner zette zijn wijsvinger op het papier dat voor zijn neus lag. Voor een leek zou het lijken op een spinnenweb, gezien het kluwen van lijntjes die kriskras alle kanten op liepen, maar de Britse teambaas van Red Bull haalde er net dat beetje bewijs uit dat hij nodig had om te benadrukken dat Max Verstappen de Grand Prix van Miami eigenlijk gewoon had moeten winnen. Nadat de wereldkampioen een paaltje had geramd in de beginfase van de race was hij volgens Horner trager geworden. Hij had duidelijk schade opgelopen.

Met andere woorden: niemand hoeft voorbarige conclusies te trekken uit het feit dat Lando Norris nadat de safetycar was ingezet een stuk rapper bleek te zijn dan Verstappen. Niemand hoeft te hopen dat de Red Bullhegemonie doorbroken kan worden. Even later maakte Verstappen zelf echter korte metten met Horners conclusie: “Ik voelde geen verschil met hoe de auto was voordat ik tegen dat paaltje aanreed, ik reed volgens mij hetzelfde tempo nadat het was gebeurd.”

Dus was de vraag die Horner al op voorhand probeerde te tackelen toch echt een gerechtvaardigde. Mag de concurrentie van Red Bull hopen op meer? Heeft Norris met zijn overwinning in Miami, zijn eerste F1-zege, aangetoond dat Verstappen te verslaan is?

Meer munitie

Mercedescoureur George Russell hinkte bij het beantwoorden van die vraag op twee gedachten. “De McLarens kwalificeerden een jaar geleden hier in Miami als zeventiende en achttiende,” herinnerde hij zich scherp. “Nu winnen ze de race. Dat laat zien wat er mogelijk is als je de dingen op orde hebt.” Het was vooral door de wetenschap dat ze het bij Mercedes níét op orde hebben dat hijzelf niet bepaald hoopvoller werd van het resultaat van dit weekend. “Wij doen het niet goed en moeten snel veranderingen doorvoeren.”

Het team van Russell en Lewis Hamilton is op dit moment duidelijk het vierde van de Formule 1. McLaren en Ferrari hebben veel meer reden om hoopvol te zijn. Charles Leclerc durfde zelfs voorafgaand aan de race al te speculeren over het verslaan van Verstappen en had daar na afloop nog meer munitie voor verzameld, ook al lukte het hem niet om de wereldkampioen in te halen rondom het Hard Rock Stadium.

Upgrades

“Als we onszelf dit weekend vergelijken met Max was het positief,” zei hij over het kleine verschil tussen de wereldkampioen en hem tijdens eigenlijk het hele raceweekend. “Maar Lando was extreem snel. Toch moedigt dit weekend me wel aan. Ik heb vaak gezegd dat dit seizoen ook bepaald zal worden door hoe goed de upgrades zijn waarmee de teams komen. Die van McLaren is duidelijk heel goed en die van ons komt er ook snel aan. Hoeveel beter we daarvan worden, zal het verloop van ons seizoen bepalen. Hopelijk pakt het net zo goed uit als bij McLaren.”

Lando Norris zelf zei door zijn overwinning alleen maar hongeriger te zijn geworden. “Ik had aan het begin van dit seizoen meer dan ooit het vertrouwen dat ik heb wat nodig is om een grand prix te winnen. Ik voelde dit weekend al dat ik de snelheid had en dat ik tot het einde van de race zou kunnen meedoen. Ik kon Max voor me zien rijden, ook toen ik nog op de zesde plek reed. En als je hem kunt zien rijden, is er hoop, want dat gebeurt niet zo vaak. Maar ik heb eerder gezegd dat wij races kunnen winnen. Mensen hebben daaraan getwijfeld, maar als alles goed valt, kan het, dat hebben we vandaag gezien.”

‘Als je Max kunt zien rijden, is er hoop, want dat gebeurt niet zo vaak’