Luister naar

‘Het niveau wordt er niet beter op’

Nieuws
De Algemene Politieke Beschouwingen staan garant voor opvallende dialogen. Hiernaast staat een kleine greep. Ook waren de ogen woensdag ­gericht op de linkse oppositie: wie van de drie partijleiders ontpopt zich als de leider op links?
Sjoerd Mouissie Eduard Sloot
donderdag 20 september 2018 om 03:00
CDA-leider Sybrand Buma in debat met Jesse Klaver van Groenlinks. Buma was kritisch over de toon van de Algemene Politieke Beschouwingen.
CDA-leider Sybrand Buma in debat met Jesse Klaver van Groenlinks. Buma was kritisch over de toon van de Algemene Politieke Beschouwingen. anp / Jerry Lampen en Bart Maat

Den Haag

Wilders / Arib

Wilders (PVV), vriendelijk glimlachend: Mevrouw de voorzitter, dank u wel. Heeft u er een beetje zin in?

Voorzitter: Heel erg.

Wilders: Zullen we dan maar beginnen?

Voorzitter: Dat lijkt mij een heel goed voorstel.

Dijkhoff / Klaver

Dijkhoff (VVD) over duurzaam consumeren: Het is prima om hier informatie over te verstrekken. Er is niks mis mee als mensen de gevolgen van keuzes kennen, maar je hoeft geen pijnscheut van schuldgevoel te hebben als je de barbecue aansteekt.

Segers / Buma

Segers (ChristenUnie) over het klimaatakkoord: (...) Als we inderdaad die stip op de horizon hebben en we Parijs willen halen, dan moet het ook een heel wervend verhaal zijn, waar heel veel innovatie en heel veel moois uit voortkomt.

Buma (CDA): Heel goed. Ik ga de ­Thalys boeken!

Kuzu / Wilders

Kuzu (DENK) valt uit tegen Wilders: Ziet u hoeveel kwaad u aanricht in Nederland?

Voorzitter: De heer Wilders.

Kuzu: Ziet u hoeveel pijn u Nederland doet?

Voorzitter: De heer Wilders.

Kuzu: En dan nog steeds beweren dat u voor Nederland staat? Ik zou bijna willen zeggen: rot toch op man!

Voorzitter: Nou, het niveau wordt er niet beter op vandaag, maar goed.

Dijkhoff / Pechtold

Dijkhoff (VVD) over zijn omstreden plannen: (...) Maar als iemand in een wijk vrij wil zijn en juist niet die ­patriarchale onderdrukkende cultuur in stand wil houden maar daaronderuit wil, moeten wij diegene als liberalen als eersten de hand reiken om daar onderuit te komen; die moeten wij bijstaan. De mensen in die wijk die van goede wil zijn, die last hebben van criminaliteit, die te weinig kansen hebben en die op een achterstand komen te staan, moeten we beschermen en verheffen, om maar eens een links woord te gebruiken, want daar komt het eigenlijk gewoon op neer.

Pechtold (D66): Voorzitter. Juist als je de samenleving ...

(Geroffel op de VVD-bankjes)

Pechtold: Er is een wijkje in opstand!

Buma / al zijn collega’s

Buma (CDA) over de ruzie tussen Wilders en Kuzu, en de ‘gemene ­manier’ waarop Wilders Pechtolds liefdesleven bij het debat betrekt: ‘Het wordt op scholen uitgezonden; die kijken naar dit debat. Dan kunnen we natuurlijk met z’n allen zeggen “degene die het vaakst in beeld is, wint”, maar volgens mij verliezen we dan allemaal.’ <

‘crisis in de publieke sector’

naam:Jesse Klaver

partij:GroenLinks

opvallend:zelfverzekerd

‘Het is crisis in de publieke sector.’ GroenLinks-leider ­Jesse Klaver heeft deze hoofdboodschap scherp: hij herhaalt het een aantal keren. Recent heeft GroenLinks daar een groot thema van gemaakt, en dus komt Klaver op voor ­onderwijzers, verpleegkundigen en agenten. Ook de ­veroorzaker van de crisis is duidelijk: premier Mark Rutte, die volgens Klaver het onderwijs, de zorg en de politie afgelopen jaren heeft ‘afgebroken’.

De GroenLinkser staat zelfverzekerd achter het katheder. ‘Ik vraag aan het kabinet – en ook aan de heer Buma – waarom mensen meer moeten betalen voor de energie.’ Klaver kijkt even naar de CDA-bankjes. ‘In onze begroting is de energie­rekening tweehonderd euro goedkoper, terwijl wij twintigduizend megaton CO2 meer besparen dan nodig is voor de klimaatdoelstellingen. Dan hebben we onze zaakjes een stuk beter op orde dan het kabinet.’ Buma blijft zitten.

Klaver zit goed in de dossiers en heeft telkens cijfers paraat. Hij begint overigens geen nieuwe tirade tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Wel kondigt hij aan met een eigen wetsvoorstel te komen, om de belasting te laten bestaan. Hij wijst er fijntjes op dat het kabinet volgend jaar wellicht geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer.

Als Buma uiteindelijk wél opstaat, is Klaver niet onder de ­indruk. De CDA-leider sneert dat GroenLinks alleen staat in de weigering vluchtelingen in Noord-Afrika op te vangen – de opvatting die de kabinetsonderhandelingen met GroenLinks deed klappen. Daarbij verspreekt Buma zich, tot hilariteit van GroenLinks. ‘Tja, het gaat over “isolatie”. Daar wordt mijn fractie altijd heel blij van’, aldus Klaver.

‘vier corpsballen’

naam:Lodewijk Asscher

partij:PvdA

opvallend:zeer ervaren

PvdA-leider Lodewijk Asscher begint zijn betoog – dat hij volledig uit zijn hoofd doet – met de constatering dat het woensdag Yom Kippoer was, ‘Grote Verzoendag’. De Algemene Politieke Beschouwingen noemt hij ‘de­ ­heiligste dag van het politieke jaar’. Maar van vergeving en verzoening staat, is in het Kamerdebat weinig van te merken, zegt hij. ‘Dit straalt niet uit dat we bereid zijn naar elkaar te luisteren.’ Dat burgers geen vertrouwen hebben in het kabinet, komt doordat zij eigenlijk behoefte hebben aan waardering, respect en gezien worden, aldus de PvdA-leider. ‘Daarom snappen ze niet dat het kabinet kiest voor een lagere winstbelasting en het afschaffen van de dividendbelasting.’

Asscher is vriendelijk, maar bij vlagen venijnig. Hij verwijt het kabinet ‘arrogant’ te zijn. ‘Wat we hier zien, zijn vier corpsballen die zich misdragen.’ Premier Mark Rutte zou het haantje zijn, dat CDA, D66 en ChristenUnie blindelings volgen. Het CDA doet stoer, dat de dividendbelasting níet afschaffen wel twee miljoen banen kost; D66 zegt dat ze het geld liever had besteed aan het onderwijs. ‘En de vierde wast zijn handen in onschuld en peuzelt aan een meloen.’ CU-leider Segers zei ooit dat de maatregel een meloen was die zijn fractie had geslikt.

De PvdA-leider zoekt de confrontatie met de coalitiepartijen en heeft daarbij weinig moeite staande te blijven. Bijvoorbeeld als CDA-leider Buma zegt dat hij niet anders kan dan de dividendbelasting afschaffen, omdat ‘het impopulair, maar noodzakelijk is’. ‘Ik word hier echt pissig van’, reageert ­Asscher. ‘U gebruikt eerst een soort masochisme-argument: “het is impopulair en toch doe ik het, dus ben ik een verantwoordelijke politicus”. Dat is toch flauwekul.’

loonkloof? kenniskloof!

naam:Lilian Marijnissen

partij:SP

opvallend:flink getest

Lilian Marijnissen beleeft woensdag haar vuurdoop als SP-leider. De vraag is of ze daar tevreden op terug zal kijken. Want ze wordt flink getest door de coalitiepartijen.

Marijnissen zegt dat de publieke sector, waaronder het onderwijs, wordt afgebroken. Dat leidt tot harde kritiek van ­onder meer D66 en ChristenUnie. Gert-Jan Segers houdt haar voor dat het kabinet nu meer investeert in onderwijs dan de SP in haar verkiezingsprogramma – 1,9 miljard euro tegenover 1,2 miljard. ‘Dat is niet eerlijk.’

Marijnissen laat zich niet uit het veld slaan, maar gaat ook niet in op de kritiek. Tegen D66-leider Alexander Pechtold ­begint ze over de ‘loonkloof’ tussen onderwijzers in het ­basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs. ‘Loonkloof?’, reageert Pechtold. ‘Dit is meer een kenniskloof.’ Zijn reactie leidt tot hilariteit in de zaal.

CDA-leider Sybrand Buma springt op de wagen als Marijnissen kritiek levert op de afschaffing van de dividendbelasting en op de macht van aandeelhouders. Ze wijst op het vertrek van het bedrijf Organon uit haar geboorteplaats Oss. Wilde de SP Organon destijds niet nationaliseren voor 11 miljard euro?, is de vraag van Buma. Ook dát geld zou naar buitenlandse aandeelhouders gaan, houdt hij haar voor. ‘Behalve als je het doet op een Venezolaanse manier’, wijst hij op de socialistische regering in dat land. ‘Dan betaal je helemaal niks.’ ­Opnieuw gelach in de zaal.

Als Pechtold met het verwijt komt dat de SP haar kritiek nooit omzet in daden, reageert Marijnissen dat zij wel degelijk constructief is. ‘Wij hebben meegedaan aan de Klimaatwet. Elk goed voorstel zullen we steunen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.