Luister naar

Dijkhoff irriteert de coalitiegenoten

Nieuws
De VVD wil misdaad in bepaalde wijken extra bestraffen. Dat plan valt bij bijna alle fracties in de Kamer slecht.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 19 september 2018 om 21:42

Den Haag

Het spannendste in het grote politieke debat woensdag was de botsing tussen de coalitiepartijen onderling. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil mensen in bepaalde wijken van overheidswege ‘bevrijden’. Deze ‘verheffingspolitiek’ leidde tot irritatie bij zijn vrienden van CDA, D66 en ChristenUnie. SGP-leider Kees van der Staaij constateerde droog dat maar weer eens bleek dat niet alles in de coalitie vooraf wordt afgestemd.

‘Idioot’, zei D66-leider Alexander Pechtold over het plannetje van Dijkhoff, om criminele daden in wijken met veel niet-westerse allochtonen extra te bestraffen. ‘Bizar’ was de kwalificatie van CDA-leider Sybrand Buma. ‘Postcode-racisme’, vond DENK-voorman Tunahan Kuzu en ­Lilian Marijnissen (SP) zag er ‘klassenjustitie’ in. Na deze uiterst kritische ontvangst van dit VVD-voorstel is het de vraag of het ooit verder komt dan het stadium van proefballon.

Deze discussie in het belangrijkste Kamerdebat van het jaar was pittig, maar ging nog wel over inhoud. Dat kan amper gezegd worden van de uitgelokte botsing tussen Geert Wilders (PVV) en Kuzu. Over en weer vlogen de ‘rot-toch-ops’ door de vergaderzaal. Buma stelde vast dat de twee fractieleiders het slechtste in elkaar naar boven weten te halen. Evenmin verheffend was de vileine uithaal van Wilders naar D66’er Pechtold over diens eventuele misstappen in zijn privéliefdesleven.

Wilders’ inbreng had de toonzetting van een afscheidsspeech. Hij stelde voor zichzelf vast dat hij na veertien jaar in de Kamer nog steeds een roepende in de woestijn is.

De linkse partijen, GroenLinks, SP en PvdA, deden wat was te verwachten: de afschaffing van de dividendbelasting aanvallen. Wat opviel was dat vooral CDA’er Sybrand Buma met hartstocht de maatregel verdedigt. Natuurlijk is het een afweging van het kabinet om dit voordeeltje aan aandeelhouders te gunnen, maar Buma wil niet het risico lopen zich later voor de ‘kop te moeten slaan’ als het is misgelopen en duizenden banen verloren zijn gegaan. Het zal premier Mark Rutte als muziek in de oren klinken, dat er nog zulke verdedigers van dit plan bestaan.

klimaatdoelen

De uitwerking van het klimaat­akkoord werpt zijn schaduwen vooruit. VVD en CDA zijn bang dat de rekening bij de gewone, hardwerkende Nederlander wordt neergelegd. Pechtold en Segers wilden van Buma wel weten of hij nog wel achter de Parijse klimaatdoelen staat. Dat bevestigde hij, maar dreigend voegde hij eraan toe dat het bij de uitwerking wel opletten geblazen is. <

CU wil publieke omroep hervormen

De publieke omroep is steeds minder van iedereen, terwijl de omroep er wel voor iedereen moet zijn. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil meer invloed van kijkers. De publieke omroep moet democratischer. Segers heeft zich eraan gestoord dat niet-gekozen leiders van de NPO bepaalden dat religieuze programma’s, actualiteiten en geschiedenis door bezuinigingen werden getroffen. De publieke omroep moet de verschillen koesteren en zorgen voor kwalitatieve nieuwsvoorziening en pluriformiteit. Segers wil weten hoe het kabinet de toekomst van de publieke omroep ziet. Hij pleit ook voor samenwerkingsvormen tussen de publieke omroep en kranten.

Hij wil vrijdag van premier Mark Rutte horen hoe het kabinet hier tegenaan kijkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’

Tjibbe Joustra deed onderzoek naar de misstanden bij interlandelijke adoptie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering een afbouwplan maakt.

Tweede Kamer wil dat Nederland toch helemaal stopt met buitenlandse adoptie

Buitenlandse adoptie moet stoppen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt de regering daarmee aan de gang te gaan. Dat is opvallend, want twee jaar geleden koos het kabinet ervoor dat adoptie wél doorgang vond.