Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

Nieuws
De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.
anp
donderdag 25 april 2024 om 12:33
Afbeelding
beeld anp

"Bepaalde groepen mensen zijn vaker in beeld gekomen bij uitvoeringsorganisatie als mogelijke fraudeurs. Dat was geen toeval, maar het gevolg van beleid en keuzes in de uitvoering", zei Van Nispen in het debat. Het politieke besluit om te proberen risicogericht fraudeurs op te sporen, leidde ertoe dat "steeds werd gevist in hetzelfde kleine hoekje van de vijver".

In het toeslagenschandaal zijn "mensen met een niet-Nederlandse afkomst, met een laag inkomen en alleenstaande moeders" disproportioneel vaak gecontroleerd, aldus Van Nispen.

Dat mag niet, concludeert de commissievoorzitter tegenover de Tweede Kamer: "Dat is in strijd met het grondrecht op gelijke behandeling." In haar enquêterapport stelt de commissie dat de overheid, het parlement en de rechtspraak blind is geweest voor mens en recht. Van Nispen voegt daaraan toe dat de overheid niet inzag "dat achter elk persoonsgegeven een mens schuilgaat, en dat waarborgen voor het uitwisselen, gebruiken en koppelen van gegevens daarmee ook waarborgen voor mensen zijn".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.