Luister naar

China grijpt in bij Vivat-moeder Anbang

Nieuws
De Chinese staat heeft de macht overgenomen bij verzekeraar Anbang, de Chinese moeder van het Nederlandse Reaal en Zwitserleven. De al in juni op non-actief gestelde bestuursvoorzitter Wu Xiaohui is nu officieel in staat van beschuldiging gesteld en wordt vervolgd voor fraude en verduistering.
Jonathan Witteman redactie vk
zaterdag 24 februari 2018 om 03:00
Een vrouw loopt in Peking langs een gebouw van Anbang Insurance Group, die voor minimaal een jaar lang onder Chinese overheidscontrole staat.
Een vrouw loopt in Peking langs een gebouw van Anbang Insurance Group, die voor minimaal een jaar lang onder Chinese overheidscontrole staat. kyodo

Amsterdam

Voor de Nederlandse verzekerden van Anbang-dochter Vivat heeft dit geen gevolgen.

De bestuurskamerputsch is het gevolg van de zware schuldenlast van Anbang en de ‘economische misdaden’ van topman Wu Xiaohui, aldus de Chinese toezichthouder van verzekeraars, CIRC. Het voortbestaan van Anbang zou volgens CIRC op het spel staan.

Anbang was de laatste jaren, net als veel andere Chinese bedrijven, bezig aan een buitenlandse strooptocht. Zo kocht de verzekeraar in 2015 de Nederlandse verzekeraar Vivat – bekend van de merken Reaal en Zwitserleven – van de Nederlandse staat. Anbang betaalde de staat slechts het symbolische bedrag van 1 euro, maar moest als tegenprestatie wel bijna 1,4 miljard euro investeren in het kwakkelende Vivat. Het jaar ervoor had Anbang al voor bijna 2 miljard dollar het New Yorkse hotel Waldorf Astoria overgenomen.

Deze en andere aankopen hebben Anbang opgezadeld met een torenhoge schuldenberg. De verzekeraar staat daarin niet alleen: het Chinese bedrijfsleven heeft met vele buitenlandse overnames een geschatte schuld van 132 miljard euro opgebouwd. Die schuldenberg is de Chinese staat een doorn in het oog. Mede door de hoge bedrijfsschulden dreigt de Chinese totaalschuld de komende vier jaar uit te dijen tot meer dan drie keer de omvang van de totale Chinese economie, blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg.

De regering van president Xi Jinping heeft daarom een speerpunt gemaakt van het terugdringen van de schulden van China’s grootste bedrijven. Hij hoopt de groei van de Chinese economie zo op meer duurzame leest te schoeien, na de kredietroes in het bedrijfsleven de afgelopen jaren. Ook voert Xi een kruistocht tegen corruptie. De ingreep bij Anbang en de vervolging van topman Wu Xiaohui is tot nu toe het meest geruchtmakende wapenfeit in deze kruistocht. Vertegenwoordigers van de Chinese Centrale Bank en verzekeringstoezichthouder CIRC hebben nu voor minimaal een jaar de dagelijkse leiding bij Anbang in handen genomen.

Wat de eventuele gevolgen zijn voor de Nederlandse dochter Vivat is niet duidelijk. De CIRC heeft (nog) niets bekendgemaakt over eventuele beleidswijzigingen, zoals de verkoop van bedrijfsonderdelen om de schuldenlast te verminderen. Afgelopen zomer drong de Chinese staat er wel op aan dat Anbang zijn buitenlandse bezittingen zou verkopen. Mogelijk komt Vivat dus weer te koop. Maar ook dan heeft dat geen gevolgen voor de verzekerden van Zwitserleven en Reaal; eventuele nieuwe eigenaren zullen alle bestaande verzekeringscontracten moeten respecteren.

Nederlandse regels

De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet reageren op de ingreep van de Chinese staat bij het moederbedrijf van Vivat. ‘Wij geven geen commentaar op individuele casussen.’

Een Vivat-woordvoerder denkt dat de ingreep ‘geen gevolgen heeft’ voor de Nederlandse verzekeraar. ‘Vivat is goed gekapitaliseerd. Wij hebben geen geld van Anbang nodig en uitkeringen die wij aan onze aandeelhouders overmaken zijn onderworpen aan het toezicht van De Nederlandsche Bank. Wij zijn een zelfstandige vennootschap en vallen dus onder de Nederlandse wetten en regels. Dus voorlopig zal de ingreep geen consequenties hebben voor ons.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'