Direct naar artikelinhoud
Opinie

Gastcolumn: 'Internet verdient journalistieke aandacht'

Het wordt komende jaren steeds relevanter om ons bezig te houden met de vraag hoe journalistiek 'over' het internet eruit kan zien, betoogt gastcolumnist Tjesse Riemersma.

Jongeren bij MolenGeek, een tech-incubator die zich specifiek richt op de jeugd.Beeld anp

Vrij Nederland gaat het anders doen, niet een beetje ook. Vorige week zondag zei VN-hoofdredacteur Ward Wijndelts tegen de Volkskrant te gaan stoppen met 80 procent van wat ze tot nu toe deden. Dat wil zeggen: het wordt een maandblad, er komt meer aandacht voor video en we hebben het niet meer over een tijdschrift, maar een digitaal product.  

Sinds de komst van het internet is zo'n strategie niet uniek. Bijna alle tijdschriften en kranten proberen in meer of mindere mate ook online hun rol te vervullen. Het lijkt me geen verkeerd plan, want nepnieuws is een groter gevaar dan de onschuldige naam doet vermoeden. En als mensen steeds vaker hun informatie van het internet halen, dan is het belangrijk dat ze er betrouwbare bronnen aantreffen.

Maar het internet is meer dan alleen een nieuwe manier waarop we nieuws consumeren. Het is inmiddels een wezenlijk onderdeel van onze samenleving, dat journalistieke aandacht verdient. Er wordt gewerkt, gedatet, gediscussieerd, politiek bedreven en ruzie gemaakt. Online leven is in toenemende mate het echte leven, zeker voor mensen van mijn leeftijd. En als de grote kranten en tijdschriften een jong publiek willen bereiken, dan is het dus zaak dat ze het internet niet alleen qua vorm omarmen, maar ook qua inhoud.

Online leven is in toenemende mate het echte leven

Opkijken tegen YouTuber

Begin dit jaar was er bijvoorbeeld een bescheiden rel rondom een video van Logan Paul, een YouTuber met een kleine zeventien miljoen abonnees. Op een paar geïnteresseerde ouders na zijn dat voornamelijk jonge mensen. Paul raakte in opspraak nadat hij een video maakte van een overleden persoon in het Japanse Aokigahara bos, ofwel 'Suicide Forest'. De manier waarop hij in die video zelfmoord tot grap maakt, ging voor veel mensen te ver en was voor YouTube reden om het contract met Paul te verbreken.

De grote Nederlandse nieuwssites berichtten hier pas na twee weken over, toen de discussie alweer over was. Dat is jammer, want ik kan me voorstellen dat veel jongeren opkijken tegen iemand als Logan Paul. Zeker met een thema als zelfmoord is het dan belangrijk dat daar vanuit betrouwbare bronnen duiding aan wordt gegeven.  

Ook in de politiek hebben we vaker te maken met wat er zich op het internet afspeelt. Zo was er tijdens de vorige Amerikaanse verkiezingen ineens The_Donald, een forum op de website Reddit dat volledig draait om Donald Trump. Het is er een complete chaos, met grote gevolgen; leden van het forum saboteerden online peilingen, hielpen met het naar buiten brengen van Hillary Clintons e-mailschandaal en verzonnen de wildste complottheorieën over de Democraten.

Journalistiek over internet

Men heeft zich tot nu toe vooral bezig gehouden met de vraag hoe journalistiek er 'op' het internet uit moet zien en minder met de vraag hoe journalistiek 'over' het internet eruit kan zien. Die laatste zal de komende jaren alleen maar relevanter worden nu de eerste generatie eraan komt die er volledig mee opgroeide. Voor hen is het internet immers niet slechts een nieuwe manier om het over de wereld te hebben, maar vormt het zelf een groot deel van die wereld.

Misschien dat de NOS over een paar jaar live kan overschakelen naar de correspondent op Reddit. Op het scherm verschijnt er dan een bleek ventje met een laptop op schoot, dat ons bijpraat over de laatste ontwikkelingen. In mijn ideale toekomst is hij een soort kruising tussen Alexander Klöpping en Ferry Mingelen, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk een jonge Ron Fresen in hologramvorm worden. En dat vooruitzicht alleen lijkt me al genoeg reden om er nog eens goed over na te denken.

Tjesse Riemersma is student filosofie en maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen, eigenaar van het vegetarische cateringbedrijf Kruimels en deze maand gastcolumnist op volkskrant.nl/opinie.

Misschien dat de NOS over een paar jaar live kan overschakelen naar de correspondent op Reddit