Direct naar artikelinhoud

Minister: plannen voor erkende imamopleiding weer in de ijskast door verschil van inzicht

Er komt voorlopig toch geen officieel erkende opleiding voor imams in Nederland. Dat schrijft demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Plannen om de hbo-opleiding in september 2025 van start te laten gaan, staan daarmee weer in de ijskast.

Moslims tijdens het ochtendgebed in de moskee. (archiefbeeld)Beeld ANP

De verschillende onderwijsinstellingen die de opleiding samen met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat ruim 380 moskeeën en tien moskeekoepels vertegenwoordigt, zouden ontwikkelen, kunnen het volgens de minister niet eens worden over de invulling. Ze schrijft die beslissing “ten zeerste te betreuren”.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Ipabo waren sinds september vorig jaar bezig om samen met het CMO een Nederlandse imamopleiding te ontwikkelen, maar tussen de partijen bleek “een onoverkomelijk verschil van inzicht” te bestaan. “De ideeën over de educatieve invulling en de juridische haalbaarheid van de voorgestelde samenwerkingsstructuur lagen te veel uit elkaar”, zo schrijft Van Gennip.

Wens Tweede Kamer

Het bieden van een door de Nederlandse overheid erkende imamopleiding is al langer een wens van de Tweede Kamer, omdat de huidige imamopleidingen onvoldoende zouden aansluiten bij de behoeften en leefwereld van Nederlandse moslims. In 2006 opende de Hogeschool InHolland al eens een imamopleiding, maar die stopte door geldgebrek in 2013.

Minister Van Gennip schrijft dat ze zich in samenwerking met het ministerie van OCW “onverminderd zal blijven inzetten om een bekostigde en erkende imamopleiding tot stand te laten komen in Nederland”. De betrokken partijen hebben laten weten hun opgedane kennis beschikbaar te zullen stellen als er in de toekomst een nieuw initiatief wordt ondernomen.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie