Luister naar

EU wil Brexit-akkoord forceren

Nieuws
De Europese regeringsleiders dragen hun Britse collega Theresa May op snel met betere voorstellen te komen om een harde Brexit af te wenden. Volgens EU-president ­Donald Tusk is de EU-top op 18 oktober ‘het moment van de waarheid’ om een akkoord te bereiken.
Marc Peeperkorn redactie vk
vrijdag 21 september 2018 om 03:00

Salzburg

De informele vergadering van de leiders donderdag in Salzburg bracht de EU27 en Groot-Brittannië geen millimeter dichter tot elkaar. ‘Ik heb niet meer vertrouwen in een goede afloop, maar ik ben ook niet minder optimistisch’, zei premier Mark Rutte na afloop van het overleg met zijn EU-collega’s. May beklaagde zich over de compromisloze opstelling van de EU. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie verzekerde dat de noodplannen voor een harde Brexit (geen akkoord) klaarliggen. ‘Be happy. Don’t worry’, aldus Juncker.

De EU zette donderdag extra druk op May, met de oktobertop als deadline. ‘Dan moet het gebeuren’, zei Rutte. Tusk benadrukte dat hij alleen als er in oktober ‘maximale voortgang’ is bereikt, de leiders in november opnieuw naar Brussel laat komen om de laatste puntjes op een Brexit-akkoord te zetten. Lukt dat niet – Tusk sluit dat niet uit – dan verlaat Groot-Brittannië op 29 maart 2019 de EU zonder vangnet en overgangstermijn om de verwachte zware economische klappen op te vangen.

Het Chequers-voorstel van May voor een nieuwe economische relatie tussen Groot-Brittannië en de EU, werd donderdag door de 27 leiders als onvoldoende bestempeld. ‘Een gewaardeerde stap, maar dit is niet genoeg’, zei Rutte. De Franse president Emmanuel Macron zette het weg als ‘niet acceptabel’. ‘Het Chequers-plan is geen slikken of stikken voor ons’, aldus ­Macron. Volgens bondskanselier Merkel is er nog een hoop werk te doen.

May verdedigde haar voorstel als het enige ter tafel. Ze verweet haar collega’s geen alternatief te hebben. Tusk erkende dat ‘beide partijen’ bereid moeten zijn tot een compromis maar herhaalde de oude ‘rode lijnen’ van de EU: een nieuwe handelsrelatie met Londen mag de interne markt van de EU niet ondermijnen; respecteert de vier vrijheden (vrij verkeer mensen, goederen, geld en diensten); en verzekert adequate grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland, dat met Groot-Brittannië de EU verlaat.

toontje lager

‘Ze hebben May teruggestuurd naar Londen om haar huiswerk over te doen, zonder haar ook maar iets mee te geven als concessie’, zei een EU-ambtenaar in Salzburg. Sommige diplomaten zien hierin een strategie: de strikte EU-opstelling zou May helpen de gestaalde Brexiteers in haar Tory-partij een toontje lager te laten zingen. Begin oktober wacht May een partijcongres dat haar politieke einde kan inluiden.

Het Britse voorstel om na vertrek uit de EU toegang te houden tot de Europese markt voor goederen, zien de lidstaten als ‘krenten uit de pap vissen’. ‘Het is onwerkbaar omdat het de interne markt ondermijnt’, aldus Tusk. ‘We moeten voor de Britse markt van 65 miljoen mensen geen dingen doen die onaanvaardbare risico’s meebrengen voor de Europese markt van 420 miljoen mensen’, stelde Rutte. EU-ambtenaren toonden zich verbaasd over de scherpe woorden van Rutte, die wordt gezien als ‘vriend’ van Groot-Brittannië.

De EU eist ook waterdichte garanties van Londen over een effectieve grensbewaking tussen Noord-Ierland en Ierland. May zei in Salzburg ­hierover nieuwe voorstellen te presenteren. Tusk waarschuwde dat er meer nodig is dan mooie woorden. ‘Laten we er niet omheen draaien: we zitten midden in zeer moeilijke onderhandelingen. Dit is een hard spel’, aldus Tusk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Asielzoekers slapen in de portiek van een leegstaand Brussels kantoor.

In Brussel hebben duizenden asielzoekers geen dak boven hun hoofd. 'We zien mensen hier gek worden'

Duizenden asielzoekers leven in België op straat. Een groot Brussels netwerk van vrijwilligers en hulporganisaties probeert te compenseren wat de staat laat liggen.

Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.