Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Joost Klein staat in de finale van het Eurovisie Songfestival 2024: hij liet het publiek juichen en leek zelf ook te genieten

Joost Klein heeft zich voor Nederland geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Met zijn stuiterhit Europapa schaarde hij zich donderdagavond in Malmö bij de eerste tien van de tweede halve finale.

Joost Klein gaf donderdagavond zijn beste optreden van de week, nadat hij in de repetities nog ietwat onwennig oogde. Het leverde hem een plek in de finale op.Beeld AFP

Samen met Klein gingen ook favoriet Zwitserland (Nemo met The Code) en de vrolijke folklore van Armenië door naar de eindstrijd van zaterdag. De andere zeven finalisten werden Israël, Griekenland, Noorwegen, Estland, Georgië, Oostenrijk en, verrassend, ook Letland. België werd uitgeschakeld na een vocaal wankel optreden van zanger Mustii.

Klein gaf donderdagavond zijn beste optreden van de week. Oogde hij woensdagmiddag nog enigszins onwennig in een lege zaal, met een volle arena voor zich was hij duidelijk in zijn element. Met een extra laag energie op zijn optreden zorgde hij voor gejuich in de zaal. Tot op het laatst bleek er gesleuteld aan de act rond Europapa. De uitvoering bevatte nog enkele nieuwe camerashotwisselingen.

Israël ook naar de finale

Klein, die zijn zanglijnen niet altijd afmaakte en sommige woordjes aan het publiek overliet, leek zelf ook te genieten van zijn optreden. De epiloog, waarin hij zijn overleden vader toespreekt, bracht hij ontroerd, maar niet geëmotioneerd.

Nadat de kwalificatie van Nederland was bekendgemaakt, reageerde Klein euforisch in zijn hot seat. Een uur later was hij op de persconferentie in een aanpalende zaal aanzienlijk gekalmeerd. Gapend, grappend en bezig met een kam in zijn kapsel wachtte hij tot hij rond half één in de nacht aan de beurt was om de internationale journalisten te woord te staan.

In onvervalst ‘Joostkleins’ resulteerde die korte vragensessie in allesbehalve een reeks standaardantwoorden over zijn blijdschap en opluchting. Hij verwees een vraag over het motto van het festival – ‘United by Music’ – speels door naar de EBU. Daarna vertelde hij deze avond aan ‘alle wezen in de wereld’ te hebben gedacht.

Joost Klein kamt zijn haar tijdens de persconferentie na afloop van de halve finale.Beeld ANP

Stempercentages gelekt

De persconferentie was het slot van een halve finale die kwalitatief aanzienlijk sterker was dan die van dinsdag. Groot enthousiasme in de zaal was er behalve voor Klein ook voor de nineties-rave van de Oostenrijkse Kaleen en de zomerhit Zari van Marina Satti.

Ook de Israëlische Eden Golan maakte indruk. Aan het einde van een dag waarop een stoet van zo’n tienduizend pro-Palestinabetogers door Malmö trok en er ook voor de deur van de arena kortstondig werd gedemonstreerd tegen Israëls deelname, zong Golan haar Hurricane krachtig en overtuigend. Het bleek genoeg voor een finaleplaats.

Online werd kort na de uitslag een fragment van de Italiaanse televisie gedeeld. Daar zouden abusievelijk de stempercentages van de televote-resultaten zijn geopenbaard; Israël won die stemming met overmacht, Nederland zou er tweede zijn geworden.

Over de auteur: popmuziek- en mediaverslaggever Stefan Raatgever volgt het Songfestival op de voet voor Het Parool. Sinds 2014 was hij acht keer aanwezig bij het Eurovisiespektakel. Dit jaar doet hij verslag vanuit Malmö.

Hoe Amsterdam het Songfestival nieuw leven inblies

Dat het songfestival zó populair zou worden, konden ze in 1970 niet geloven. Dat jaar zat het festijn in een flinke dip en kreeg Amsterdam de taak om er nieuw leven in te blazen. Hoe liep dat af? En welke Amsterdamse toevoegingen hebben het songfestival veranderd?

Je hoort het in onderstaande aflevering van Amsterdam wereldstad.

Video wordt geladen...

Meer over het Songfestival 2024:

* Liveblog Het laatste nieuws lees je in ons blog Songfestival 2024

* Graphics Hoeveel kans maakt Joost Klein? Dit voorspellen de bookmakers

* Dossier Volg alles op de voet in ons dossier Songfestival 2024

* 24/7 op de hoogte Download onze app voor Android of iPhone