Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vrouw uit Amstelveen thuis opgezocht en geïntimideerd vanwege dochter in Israëlisch leger: ‘Ik voelde me heel onveilig’

De 39-jarige Shirli uit Amstelveen, wier dochter in het Israëlische leger zit, is woensdagmiddag op haar woonadres belaagd en geïntimideerd. Al sinds februari wordt ze online bedreigd en op haar werk opgezocht. ‘Antisemitisme gaat stap voor stap verder.’

Shirli toont de flyer met de foto van haar dochter die in de buurt verspreid werd. Beiden worden op de flyer beschuldigd van het vermoorden van baby’s.Beeld Joris van Gennip

Woensdagmiddag rond de klok van kwart voor 2 gaat de deurbel. Shirli zit net achter haar computer, kijkt op de beelden van haar slimme deurbel en ziet een blonde vrouw staan met zonnebril op. “Ik dacht: o, dat is iemand van de evangelische kerk. Die lopen hier wel vaker rond,” zegt Shirli, die niet met haar achternaam in de krant wil vanwege haar privacy.

Ze opent de deur en ziet dan nog een tweede vrouw. Zij draagt een hoofddoek en een mondkapje en is haar aan het filmen. Iets verderop staat een derde persoon met een telefoon in zijn of haar hand. Wat het drietal vermoedelijk niet weet, is dat zij ook gefilmd worden door haar slimme deurbel. Hierop zijn ze duidelijk herkenbaar in beeld en te horen.

“Mevrouw, klopt het dat uw dochter kinderen heeft vermoord in Palestina? Ik vraag wat u hier doet, als u zoveel kinderen... op uw geweten heeft. Ik vind dit echt heel ernstig,” roept de blonde vrouw.

Shirli, wier dochter in het Israëlische leger zit, belt intussen staand in de deuropening 112, zo is te horen. De vrouwen blijven nog enige minuten staan en vertrekken dan weer.

Filmpje op Instagram

Shirli is behoorlijk van slag. Sinds half februari heeft ze al te maken met intimidatie, die begon op sociale media. Ze had haar dochter, die ze maandenlang niet had gezien, in november een verrassingsbezoek in Israël gebracht. Dat bezoek had ze gefilmd en naar haar dochter gestuurd. Op dat filmpje is te zien hoe haar dochter haar moeder euforisch van blijdschap omhelst. Haar dochter plaatste het vervolgens op haar Instagram.

“Het filmpje werd kort daarna massaal gedeeld, ook door influencers. Al snel kwam men achter mijn naam omdat ik erin was getagd. Ik kreeg daarop een hoos aan zeer negatieve reacties op Instagram.”

Een van de reacties was van influencer Selma Omari, die meer dan 550.000 volgers heeft. Shirli laat de tekst van deze influencer zien: ‘Ik zal persoonlijk onwijs me best doen om jou[w] dochter voor het hof te krijgen (…) voor de oorlogsmisdaden die ze in Palestina uitvoert (…) Ik hoop dat onze wegen ooit mogen kruisen.’

Eerder incident op werk

Kort daarna wordt Shirli, die als verpleegkundige werkt, door de politie gebeld dat er een incident op haar werk had plaatsgevonden. “Twee vrouwen met een Palestijnse vlag liepen op mijn werkplek rond en waren op zoek naar me. Ik was die dag niet aan het werk. Maar toen ik het hoorde, zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Het riep angst op.”

Daar bleef het niet bij. In de eerste week van maart werden in haar buurt flyers verspreid met een foto van haar dochter met de tekst: ‘Er woont een kindermoordenaar in de buurt!!! (…) Als buurtbewoners hebben jullie het recht om te weten dat een dergelijk individu in de buurt van jullie kinderen kan komen.’

Onder de foto staat de naam en leeftijd van Shirli’s dochter met het adres van haar moeder in Amstelveen. Ook staat erop waar Shirli als verpleegkundige werkzaam is. Beiden worden op de flyer beschuldigd van het vermoorden van baby’s.

“Het was heel intimiderend en eng,” zegt Shirli. “Ik voelde me aangevallen en heel onveilig. Mijn privacy is daarbij ook aangetast.” Ze wil zich niet te bang laten maken. “Ik ben waaks, op mijn hoede. Ik ga wel de straat op, maar kijk wel over mijn schouder.”

Aangifte

Woensdag, met het bezoek van het drietal, was de maat vol. Shirli doet donderdag aangifte. “Dat doe ik niet alleen voor mezelf, dat doe ik voor de toekomst van de kinderen.”

Ze wil dit verhaal aan de media kwijt. “Dit móét naar buiten komen. Iedereen moet weten hoever het antisemitisme nu gaat. Het gaat stap voor stap verder. Ik wil dat deze mensen snel voor de rechter komen.”

De politie doet onderzoek naar het incident. Volgens Shirli’s advocaat Herman Loonstein is dit een geval van doxing, het verspreiden van persoonlijke, gevoelige of privé-informatie. “Naast doxing is er sprake van bedreiging en intimidatie. En wellicht opruiing,” aldus Loonstein.

Rutte getergd over acties tegen Joodse Nederlanders

Minister-president Mark Rutte roept iedereen op om Joodse Nederlanders met rust te laten vanwege de oorlog in Gaza. Het lastigvallen van Joden in Nederland geeft totaal geen pas, zegt de premier: “We zijn een beschaving, dit gaat echt de verkeerde kant op. We moeten dit collectief aanpakken.”

Een flink deel van het parlement spreekt van antisemitisme dat keihard aangepakt moet worden. Premier Rutte verwerpt de protestacties eveneens: “Dat mensen zo worden lastiggevallen baart me grote zorgen,” zei hij donderdag voor aanvang van de ministerraad. “Iemand die Joods is en in Nederland woont heeft niets te maken met de situatie in Israël. De staat zal ingrijpen als we kunnen, met alle macht, maar we zijn samen met 18 miljoen mensen deze beschaving. We moeten elkaar aanspreken.”

Over de auteur: Hanneloes Pen is ruim dertig jaar nieuwsverslaggever bij Het Parool. Ze schrijft reportages en persoonlijke verhalen over Amsterdammers die in de verdrukking zijn geraakt of slachtoffer zijn geworden van geweldsincidenten. Ook schrijft ze artikelen over de Tweede Wereldoorlog.