Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Kabinet wil verder met verduurzamingsplan Tata Steel, onderzoekt mogelijkheid tot versnelling

Het kabinet gaat om tafel met Tata Steel Nederland om te kijken of het bedrijf versneld kan vergroenen. Dat schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. In mei moeten de besluiten vallen.

Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden.Beeld Jeroen Jumelet/ANP

De hamvraag was lang of Tata Steel nog een toekomst heeft in Nederland. Het kabinet koerst daar wel op aan. De regering moet nog besluiten of het staalconcern – al dan niet met belastinggeld – wordt geholpen te vergroenen. Duidelijk is dat Tata Steel 500 miljoen tot 2 miljard euro subsidie nodig heeft voor de vergroeningsplannen tot 2030. Als de verduurzaming sneller moet gaan, komt daar nog maximaal de helft aan subsidie bij. Maar of en wat het kabinet bereid is te betalen, is nog niet besloten.

Minister Adriaansens vroeg oud-minister Hans Wijers om een weg uit te stippelen. In diens rapport worden vijf ‘routes’ geopperd om de staalfabriek te verduurzamen. Die routes variëren van helemaal niets doen, tot de volledige sluiting van Tata Steel. Maar naar Haags recept wordt voor een tussenvariant gekozen.

Economisch belang

Tata Steel heeft al een voorstel gedaan aan het kabinet om te verduurzamen door een speciale oven te vervangen. Dat plan zou als basis dienen, met daarbovenop nog eventuele aanvullende maatregelen, zoals een versnelling van de overlastreductie. Wijers concludeert alvast dat géén van deze routes ‘eenduidig is aan te wijzen als optimale oplossing voor alle belanghebbenden’. Een ander rapport benoemde eerder dat nog altijd onduidelijk is hoeveel Tata uitstoot en welk effect dat precies heeft op omwonenden.

Zo staan economie en gezondheid lijnrecht tegenover elkaar in dit dossier. Het economisch belang van Tata Steel is groot, zeker in de regio. Tata Steel Nederland heeft 11000 werknemers waarvan er 9000 in IJmuiden werken. Het kabinet wil die werkgelegenheid nu dus sparen, en tegelijk met vergroening het milieu en omwonenden tegemoet komen.

Gezondheidsrisico's

Maar het bedrijf veroorzaakt ook veel gezondheidsrisico’s in de omgeving. Een maand geleden concludeerde een adviesgroep onder leiding van oud-ziekenhuisbaas Marcel Levi nog dat de Nederlandse overheid Tata Steel géén miljardensubsidie moet geven voor vergroening zolang het bedrijf niet meer rekening houdt met de gezondheid van omwonenden. En dan is Tata Steel met een uitstoot van 12,5 miljoen ton – maar liefst 7 procent van de totale Nederlandse uitstoot – ook nog eens de grootste CO2-uitstoter van Nederland. Dat moet sowieso fors minder, vindt het kabinet.

Over één ding is het rapport heel helder: de duurzame staalproductie in Nederland kan alleen tot stand komen met behulp van staatssteun, net zoals in andere EU-landen. De staat moet dus sowieso de portemonnee trekken. Maar hoeveel geld eruit gehaald moet worden, dat hangt af van welk scenario er wordt gekozen.

Minister Adriaansens laat weten dat zij het rapport gaat bestuderen en dat ze erop inzet in mei een definitief besluit te nemen.