Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

Nieuws
De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 23:23
Afbeelding
beeld anp

Nadat bekend was geworden dat de Israëlische deelneemster Eden Golan genoeg stemmen had gekregen, klonk er licht gejoel in de zaal. Al maanden is er door de oorlog in Gaza ophef over het feit dat Israël mag meedoen. Organisator Eurovision Broadcasting Union (EBU) gaf in antwoord op de commotie meermaals aan dat het songfestival een ‘niet-politiek’ evenement is.

De andere landen die zich donderdagavond hebben geplaatst voor de finale zijn: Griekenland, Estland, Georgië en Armenië. Na de eerste halve finale op dinsdag gingen Kroatië, Oekraïne, Ierland, Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg door.

De finale is zaterdag. Gastland Zweden en de zogenoemde Big Five (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) waren al verzekerd van een finaleplaats.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, oordeelt een rechtbank in Londen. Het beroep draait om de vraag of Amerikaanse rechtbanken zijn recht op vrije meningsuiting als Australische burger zullen beschermen.

Afbeelding

Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces

Tata Steel heeft een deal gesloten met de Britse stroomnetbeheerder National Grid voor het bouwen van nieuwe energie-infrastructuur. Die is nodig om de vestiging in Port Talbot in Wales te vergroenen.

Afbeelding

Israëlische ministers woedend over aanvraag arrestatiebevelen ICC

In Israël is woedend gereageerd op het nieuws dat de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft gevraagd om arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant.

Afbeelding

Hamas hekelt aanvraag arrestatiebevel tegen kopstukken

Hamas hekelt de aanvraag van internationale arrestatiebevelen tegen drie van haar leiders door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Dit 'stelt het slachtoffer gelijk aan de beul', aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering.

Afbeelding

Poetin spreekt met interim-president Iran

De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met Mohammad Mokhber, de maandag aangetreden interim-president van Iran. Mokhber heeft de taken overgenomen van de overleden president Ebrahim Raisi.

Afbeelding

Atoomagentschap wil betere bescherming radioactief materiaal

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft opgeroepen tot een betere bescherming van radioactief materiaal wanneer dit wordt vervoerd. Volgens de organisatie meldden 31 landen vorig jaar in totaal 168 gevallen waarin radioactief materiaal werd gestolen, verloren ging of an..