Finishfoto zorgt voor controverse op Commonwealth Games: werd Jamaicaanse topspurter bevoordeeld?

© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Yohan Blake (28) heeft op de Commonwealth Games in het Australische Gold Coast zijn favorietenrol op de 100 meter niet kunnen waarmaken. De Jamaicaan, de wereldkampioen van 2011, haalde maandag slechts brons op het koningsnummer.

vtvn

De winst in de finale ging naar de Zuid-Afrikaan Akani Simbini. De 24-jarige spurter pakte het goud in 10.03 voor zijn land- en leeftijdsgenoot Henricho Bruintjies, tweede in 10.17. Blake had in de halve finales de snelste tijd genoteerd (10.06) maar kon die lijn niet doortrekken in de finale. Hij kwam slechts als derde over de streep in 10.19.

De Nigeriaan Seye Ogunlewe finishte in dezelfde tijd als de ex-wereldkampioen maar moest tevreden zijn met de pijnlijke vierde plaats. Blake noteerde namelijk een snellere starttijd: 0,139 tegen 0,143.

Toch waren veel mensen niet akkoord met de beslissing om Blake het brons toe te bedelen. De finishfoto circuleerde al snel op sociale media en die leek Ogunlewe het voordeel van de twijfel te geven. De Nigeriaan kwam namelijk eerder over de finish met zijn been.

© rr

De organisatie zag het gebeuren en besliste om vrij snel in te grepen voor het verhaal een eigen leven ging leiden. Op Twitter legde men uit waarop de beslissing om Blake het brons toe te bedelen, gebaseerd was: “Hallo, het is geweldig dat iedereen zo opgewonden is door deze nipte finish! De IAAF-regels stellen dat het de borst is die de finishlijn moet overschrijven, niet het hoofd, de nek of ledematen. Bedankt!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen