Ruim 250 ouders brengen nacht door aan schoolpoort om hun kind in te schrijven… voor niets

© grl

Zowel aan de secundaire school Virgo Sapiens in centrum-Londerzeel als aan het Sint-Theresia-College (STK) in Kapelle-op-den-Bos hebben zo’n 250 ouders voor de poort geslapen. En dat was niet altijd nodig.

Joris Herpol en Geert Rampelberg

“We hadden volgnummer 1”, zegt mama Karine De Vos, die haar dochter Zita Mertens (12) wilde inschrijven in Virgo Sapiens. “Er waren 193 plaatsen. Na aftrek van de voorinschrijvingen voor broers en zussen waren er nog zo'n 120 plaatsen voor nieuwe kinderen. Intussen stonden er wel 162 leerlingen klaar om ingeschreven te worden. Dan weet je dat je op tijd moet zijn.”

En zo stonden zaterdagavond al tientallen ouders te wachten aan het Heldenplein om hun kind te kunnen inschrijven. Zondag was immers inschrijvingsdag. “Wij zijn nummer 13”, zegt Dieter Moreau. “We hebben een lijst gemaakt en elke naam werd om de twee uur afgeroepen, maar iedereen was telkens present. De directie van Virgo Sapiens aanvaardde het systeem en nam de lijst over.” Waarom ze voor Virgo kozen? “Voor de ligging, de kwaliteit – mijn echtgenote ging hier naar school – en de school is bereikbaar met de fiets.”

“Namen afroepen”

In Kapelle-op-den-Bos een gelijkaardig verhaal. Daar kampeerden ouders één nacht voor de inschrijving van hun zoon of dochter. Al bleek dat achteraf niet nodig te zijn. Mama Peggy Van Eyck schreef zoon Timber Van Aenrode (11) in. “Er waren zo'n 180 plaatsen vrij”, zegt Peggy. “Nadat broers en zussen voorrang hadden gekregen, waren er niet veel plaatsen meer over. We spraken met de kamperende ouders af om elke twee uur alle namen af te roepen. En dat werkte. Om middernacht stonden er zo'n 120 mensen aan het STK te wachten of te slapen. Soms gebeurde dat aan de nadarhekken op een stoeltje. Eigenlijk is dat compleet surrealistisch, want achteraf kon iedereen worden ingeschreven. Eén en ander heeft te maken met de weigeringen vanuit het Jan Van Ruusbroeckcollege in Laken. Vele kinderen konden zich daar niet inschrijven en ouders zochten dan een andere school. Ze wilden niet uit de boot vallen en trokken naar het STK. Ik merk ook dat verschillende ouders hun kind in meerdere scholen inschreven. Waar zijn we dan in feite mee bezig?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen