Luister naar

Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nieuws
In deze rubriek verlaten journalisten van het Nederlands Dagblad hun gangbare paden om te schrijven, tonen of bejubelen wat ze maar willen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 22 oktober 2018 om 15:14
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nou ja, ik verlaat niet zozeer een voor mij gangbaar pad. Maar ik laat u, beste lezer, vandaag zien hoe wij er als team Politiek & Economie in Den Haag bij zitten. In die zin is het voor u in elk geval géén gangbaar pad. En met de hand op mijn hart: dit is zoals het écht is, we hebben niet eens de bureaus opgeruimd.

Wij zijn nogal gehecht aan onze werkkamer, ondanks dat wij vermoeden dat er iets te weinig luchtverversing is (dat wordt na de grote renovatie van het Binnenhof beter, is ons beloofd). En de ramen kunnen niet open; vandaar die ventilator op de foto linksonder. Die zorgt voor een licht verkoelend briesje als de temperatuur weer eens oploopt door een naderende deadline, een politieke crisis of gewoon op een zomerse dag.

We zitten op een echte ‘schrijvende’ verdieping in de mediatoren van de Tweede Kamer; aan dezelfde gang zitten ook het AD, De Telegraaf en Nu.nl. Maar waarom wij vooral zo aan onze kamer hechten, is vanwege de blik op de Ridderzaal en het uitzicht over Den Haag (tja, dat ziet u dan weer niet op deze foto’s). In de verte kunnen we zelfs de koninklijke standaard op Paleis Noordeinde ontwaren, zodat we altijd kunnen nagaan of de koning in het land is.

Afbeelding

Rechtsboven is afgelopen dinsdagavond. Collega Sjoerd Mouissie (met de duim omhoog) wordt immer gade geslagen door Kees van der Staaij. De tekening komt uit het boekje The Fat Boy With The Bomb And 299 More Of The World Craziest Politicians. Dat dan weer wel.

Daarnaast hangt een prijswinnende foto van het roemruchte CDA-congres in de Arnhemse Rijnhal, in 2010. Ab Klink voert het woord, collega Piet de Jong en ik zitten pal achter hem.

Op de foto linksonder – donderdag gemaakt – is het archief van Piet zichtbaar. Met zijn dertig jaar Binnenhofervaring behoedt hij ons voor fouten. Maar papieren archieven zijn ‘uit’; ook dit moet weg voordat de verbouwing begint.

De collega in het blauw geblokte overhemd (en boven met witte polo) is Eduard Sloot. U ziet, hij werkt altijd door. Hij is onze huiseconoom; alle dingen met getallen laten we aan hem over.

Achter Piet en op de deur naar de gang hangt een poster met alle Kamerleden. Maar met ónze gemiddelde ‘zittingsduur’ van nu 16,7 jaar, overtreffen we de Kamerleden ruimschoots.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.