Luister naar

Noren bereiden zich voor op ramp of oorlog

Nieuws
Negen liter water, twee pakjes knekkebrød (het Noorse knäckebröd), een pak havermout, kaarsen, en een batterijenradio. Dat zijn vijf van de meer dan twintig items die iedere Noor in huis moet hebben om in geval van een oorlog of ramp de eerste dagen door te komen.
Eric van den Outenaar redactie vk
zaterdag 20 oktober 2018 om 03:00

Oslo

‘Noorwegen is een veilig land, maar hoe meer mensen voorbereid zijn, hoe veiliger we zijn. We zien bedreigingen in de natuur door de klimaatverandering, er is dreiging van terrorisme en we moeten voorbereid zijn in het geval van een oorlog.’ Dat zei Tor Mikkel Wara, de Noorse minister voor Justitie en Paraatheid, vrijdagochtend bij de presentatie van de nieuwe voorlichtingscampagne om burgers onderdeel te maken van de zogeheten ‘totale verdediging’ van het Scandinavische land. ‘We zijn er in het moderne Noorwegen te veel aan gewend geraakt dat de stroom nooit meer uitvalt of de telefoon het altijd doet.’

‘Het is tijd dat we weer in actie komen’, zegt Morten Harangen, woordvoerder van DSB, de veiligheidsinstantie die verantwoordelijk is voor crisisvoorlichting. Tijdens de Koude Oorlog publiceerde DSB met enige regelmaat een boek waarin de Noren uitgelegd kregen hoeveel hout en ingelegde haring ze altijd in huis moesten hebben. Na 1990 vond de overheid van het Scandinavische land dat niet langer nodig omdat de Koude Oorlog voorbij was.

angst voor ‘de Russen’

Na de invasie van Rusland van de Krim in 2014 is in Noorwegen de angst voor ‘de Russen’ weer tot leven gewekt. De Noren delen in het noorden een grens met Rusland en zijn net als de Zweden en de Finnen altijd op hun hoede voor het ‘onvoorspelbare’ Rusland. De DSB zegt geïnspireerd te zijn door de Zweedse MSB, die eerder dit jaar al het initiatief nam om Zweedse burgers aan te sporen meer rantsoen in te slaan.

Noorwegen is lid van de NAVO, de twee andere Scandinavische landen niet. Zweden en Finland werken wel steeds nauwer samen met de NAVO. Volgende week doen ze ook mee met een van de grootste militaire oefeningen van de NAVO in jaren, die wordt gehouden in Noorwegen. De training duurt een maand en er worden 50.000 militairen, 250 vliegtuigen en 65 schepen ingezet. Er doen meer dan dertig landen aan mee, waaronder Nederland. De aankondiging vrijdag van de Noorse crisisfolder is geen onderdeel van deze militaire oefening, maar komt dus niet op een onverwacht moment.

‘Het is logisch dat we de burger willen betrekken bij de verdediging van ons land’, zegt de Noorse defensiespecialist Janne Haaland Matláry. Het grootste gevaar voor Noorwegen zijn volgens haar vooral cyberaanvallen, die bijvoorbeeld de stroomvoorziening, het internet of belangrijke publieke diensten kunnen platleggen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.