Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

Nieuws
Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 13:46
Afbeelding
beeld anp

Het dossier zorgt al enkele maanden voor spanningen binnen Provinciale Staten, ook binnen de coalitie (bestaande uit GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA). De partijen verschillen van mening over hoe de grote woningbouwopgave in Zuid-Holland moet worden aangepakt. De Jonge bemoeit zich hier ook nadrukkelijk mee. De demissionair minister van Volkshuisvesting dreigt de regie over de woningbouw over te nemen van de provincie, omdat hij vindt dat Zuid-Holland te veel afwijkt van de landelijke afspraken. Volgens De Jonge wordt de bouw zo eerder afgeremd dan versneld.

De CDA-minister stuurde vorige maand een kritische brief aan Zuid-Holland, waarin hij meldt juridische instrumenten in te zetten als de huidige "impasse" niet wordt opgelost. De Jonge verlangt eind deze maand een schriftelijke reactie en wil daarna weer in gesprek met het college.

Conceptversie

Het was de bedoeling dat Gedeputeerde Staten (GS) een conceptversie zouden opstellen, die vrijdag besproken zou worden met leden van Provinciale Staten. Die brief kwam er echter niet. "Bespreking hiervan achter gesloten deuren biedt geen garantie op geheimhouding achteraf", verklaarde de commissievoorzitter. "Daarom heeft GS besloten af te zien van het aanleveren van een conceptbrief." De Statenleden konden alleen input voor de reactie meegeven aan gedeputeerde Anne Koning (wonen) en de rest van het college.

Eerst werd in beslotenheid bijna een uur vergaderd over de vraag of het debat openbaar zou worden gevoerd of in het geheim. Een meerderheid van de aanwezige partijen koos voor het laatste. Zij willen De Jonge vooruitlopend op de komende gesprekken met Gedeputeerde Staten niet wijzer maken over de strategie. Hoe Zuid-Holland dus denkt te voorkomen dat De Jonge de regie overneemt, blijft geheim.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen.

Afbeelding

Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou 'heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen', stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

OM: grote organisatie achter aanslag op 'tattookiller'

Achter de moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. zat een criminele organisatie met 'soldaten, moordmakelaars en opdrachtgevers'. In het dossier vallen veelvuldig de namen van Jaouad F. en Ridouan Taghi, bleek maandag op de eerste dag van deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Afbeelding

Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP).

Afbeelding

PSV-selectie met platte kar vertrokken voor toer door Eindhoven

De spelers van landskampioen PSV zijn iets na 17.00 uur vertrokken bij het Philips Stadion voor een rondrit met de platte kar door Eindhoven. Eindpunt is het Stadhuisplein waar de staf en selectie op het bordes van het stadhuis worden gehuldigd.

Afbeelding

Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.