Handelssysteem kan stikstofuitstoot tegengaan, zegt RaboResearch

Nieuws
Een landelijk handelssysteem voor rechten om stikstof uit te mogen stoten kan helpen om de uitstoot door onder meer boeren te verlagen, meldt RaboResearch na onderzoek. Bedrijven die hun stikstofuitstoot terugbrengen, kunnen dan groeien of hun zogeheten emissierechten verkopen.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 08:00
Afbeelding
beeld anp

RaboResearch keek of zo’n handelssysteem een goed idee is nadat topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Sandor Gaastra hiervoor afgelopen januari had gepleit in economenblad ESB. Daarmee kan Nederland volgens hem deels de stikstofcrisis oplossen. Het systeem is vergelijkbaar met het al bestaande systeem waarmee CO2-uitstootrechten worden verhandeld.

Een handelssysteem voor stikstofuitstoot opzetten is wel ingewikkeld, melden de onderzoekers. Dat betekent bijvoorbeeld dat elk jaar moet worden gemeten hoeveel stikstof neerdaalt op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. De overheid moet aan de hand daarvan vervolgens bepalen hoeveel stikstof in elke regio uitgestoten en verhandeld mag worden. Om dit te kunnen doen zijn volgens de onderzoekers duidelijke gebiedsgrenzen nodig.

De onderzoekers erkennen dat er aan zo’n systeem ook nadelen zitten. Daar zou de overheid dan zoveel mogelijk rekening mee moeten houden bij het opzetten ervan. Zo zou het voor veehouders ‘vrijwel onmogelijk’ kunnen worden om te groeien. Het beperken van de verhandelbaarheid van uitstootrechten tussen verschillende sectoren kan dit voorkomen, aldus de onderzoekers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Afbeelding

Koningsdag verloopt wisselend, met zon en hagel en onweer

Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer.

Afbeelding

XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie.

Afbeelding

Koning Willem-Alexander en gezin vieren Koningsdag in Emmen

Koning Willem-Alexander viert zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane in Emmen. Het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie lopen op Koningsdag een route door de stad in de provincie Drenthe, waarbij thema's a..

Afbeelding

Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen.

Afbeelding

Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.