Direct naar artikelinhoud

Oppositie gromt, maar coalitie stemt voor afschaffen raadgevend referendum

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het schrappen van de Wet raadgevend referendum. De coalitiepartijen en oppositiepartij SGP stemden voor de intrekkingswet van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij zal de komende weken haar wet moeten verdedigen in de Eerste Kamer. Naar verwachting stemt de senaat in april over het afschaffen van het referendum.

Kajsa Ollongren tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum.Beeld ANP

Vrijwel de voltallige oppositie verzette zich de afgelopen weken luidruchtig tegen de coalitiewens om het referendum af te schaffen. Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, deed vooraf aan de stemmingen een laatste poging D66-Kamerleden te overtuigen af te wijken van de coalitielijn. 'Dit is het moment voor D66 om te laten zien dat haar ruim 50-jarige bestaan niet voor niets is geweest. Houd je rug recht. Keer je niet tegen de bevolking.'

D66 was vorig jaar nog voor het referendum, maar stemde in de coalitieformatie in met de wens van VVD, CDA en ChristenUnie om de referendumwet af te schaffen. Donderdag, amper drie jaar na de introductie van de wet, bleek de coalitie verenigd in dat voornemen. Minister Ollongren wacht een laatste hobbel in de Eerste Kamer. Ook daar heeft de coalitie een meerderheid en kan rekenen op steun van de SGP.

Het laatste raadgevend referendum is waarschijnlijk de volksraadpleging over de inlichtingenwet (de Wiv), op 21 maart. 50Plus doet nog een poging een referendum te organiseren over de Wet-Hillen ('de aflosboete'), maar de stroom aan steunbetuigingen stokt, laat een partijwoordvoerder weten. Hij vreest dat mensen er niet meer in geloven sinds is doorgedrongen dat de referendumwet verdwijnt. De partij heeft ruim 100.000 handtekeningen binnen en heeft nog tot 8 maart om aan de benodigde 300.000 te komen.

Minister Ollongren wacht een laatste hobbel in de Eerste Kamer