23 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Herinnering Westerbork zuiver houden

Formeel heeft Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gelijk: Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd om Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk op te vangen. Op 9 oktober 1939 vonden de eerste 22 vluchtelingen er een veilige plek, al vonden ze het wel eng dat het nogal in de buurt van Duitsland was.

Toen de Duitsers op 10 mei Nederland binnenvielen, waren er 1100 Duitse Joden in Westerbork gehuisvest. Er zijn wel overeenkomsten met het huidige tijdsgewricht, waarin vluchtelingen in Europa op zijn zachtst gezegd niet erg welkom zijn. Het hoogoplopende debat over het al te strikt toegepaste kinderpardon staat haast model voor de angst voor vreemdelingen. Dat was tachtig jaar geleden niet anders. In het najaar van 1938 stelde de Nederlandse regering zeshonderd extra grenswachten aan om illegale Joodse vluchtelingen uit Duitsland tegen te houden.

In de omgang met vluchtelingen ziet Stichting Vluchteling overeenkomsten tussen toen en nu. De onwil om mensen in nood bij te staan en de neiging van problemen weg te kijken, zijn van alle tijden. Samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil Stichting Vluchteling daar in de ‘Nacht van de vluchteling’, van 15 op 16 juni 2019, aandacht voor vragen. De stichting noemt Westerbork een ‘plek van historische betekenis’. Alleen dringt zich de vraag op wélke herinnering deze plek oproept. Hoogstwaarschijnlijk is dat niet de gedachte aan de opvang van Joodse vluchtelingen in 1939. Evenmin aan de internering van NSB’ers, kort na de bevrijding in 1945. Noch aan de voorlopige huisvesting van Molukkers in de jaren vijftig. Nee, de herinnering gaat zonder twijfel terug naar Kamp Westerbork in de periode ‘40-’45 als ‘doorgangskamp’: de plaats vanwaar de Nederlandse Joden werden afgevoerd, hun vrijwel zekere dood tegemoet.

Vanwege die allesoverheersende herinnering aan dit ‘voorportaal van de dood’ is dit idee van de stichting en het herinneringskamp ongelukkig. Het zet de hedendaagse herdenker op het verkeerde been. Alsof de beroerde behandeling van vluchtelingen door Europa nu – waardoor vanwege onverschilligheid vooral verdrinkingsdoden te betreuren zijn – te vergelijken is met de door de nazi’s industrieel opgezette moord op het Joodse volk.

Kunstenaar Armando (1929-2018) introduceerde het begrip ‘schuldig landschap’. Dat is een landschap dat een verleden met zich meetorst. Dat geldt in hoge mate voor Kamp Westerbork. Bij dat verleden moet je stilstaan, maar belast het niet met eigentijdse discussies.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.