25 maart 2019 om 03:00
Luister naar

Column: Zingen met YouTube-meester Richard

Als je naar school gaat, leer je nieuwe dingen. Zo simpel is het. Dat geldt ook voor ouders die een uurtje mogen meekijken met hun kroost op de basisschool. In mijn geval een christelijke daltonschool, groep 5. Je wordt op een kruk gestationeerd en ingevoerd in de geheimen van de lagere school: Piet zit moeilijk stil en Hanna is met haar gedachten elders, Max is jarig en Duana heeft meer oog voor haar vriendinnen. De juf is als een regisseur in een licht chaotische toneelvoorstelling. Ja, de kinderen moeten leren én hun energie kwijt kunnen. Ze leren luisteren, maar moeten ook gehoord worden. Ga er maar aanstaan.

Voor de christelijke dagopening werd een kort gebed gelezen, een verhaal verteld over hoe Jezus opging naar Jeruzalem (het is veertigdagentijd, de spanning werd al opgebouwd) en een lied gezongen.

Zo leerde ik ‘Meester Richard’ kennen. Of deze meester echt bestaat, is me nog een raadsel. Het is in ieder geval de naam van een YouTube-kanaal met onder andere christelijke liedjes. ‘Richard’ is actief sinds 2016 en heeft bijna twintigduizend volgers.

Het verzoeknummer van de klas bleek ‘Waar is God’, een moderne en vlotte kinderversie van Psalm 139, ingeluid met een veer die ‘pji-ongt’.

‘Ook al juich ik in een stadion / daar is God.

Ook al huil ik helemaal alleen / daar is God.

Al voordat ik geboren was / daar is God.

En als ik later overlijd / daar is God.’

[embed:https://www.youtube.com/watch?v=X3PL92wXVOA]

Het is best ontroerend, dat een klas te horen zingen waarvan je weet dat er niet-gelovige kinderen tussen zitten. Getuigen leer je tegenwoordig op de basisschool, te midden van niet-christelijke klasgenootjes. Ze hebben er soms hele gesprekken over, weet ik uit de eerste hand, zo onbevangen dat het jaloers stemt. ‘Worden als een kind’, ik teken ervoor. Intussen krijgt via zo’n vrolijk liedje de hele klas te horen dat God er is. ‘God kent je als je tandenpoetst / en dan gekke bekken trekt. / God kent je als je plassen moet / terwijl je keihard liedjes rapt.’ En ‘ook al zeg ik dat God niet bestaat / Hij is daar’.

Of God ook nabij is in het ongeloof, weet ik niet. Wel dat het me heeft bemoedigd, zo veel bezongen geloof op de drempel van het jonge leven.

Dus bedankt, theoloog en publicist Reinier Sonneveld, de schrijver van het lied. En zanger Bas van Nienes van de band Mensenkinderen. Ik kwam jullie tegen, zomaar op de basisschool.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.