Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

Nieuws
Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 12:01
Afbeelding
beeld anp

Topman Ynse Stapert van Blokker-eigenaar Mirage Retail Group noemt de deal ‘heel belangrijk’ en zegt ‘de toekomst van Blokker nu met vertrouwen tegemoet te zien’. ‘De verkoop van Blokker is hierdoor niet meer aan de orde.’

Bij Blokker, dat in Nederland meer dan vierhonderd winkels en ruim 4000 werknemers telt, rommelde het de laatste tijd. In enkele maanden tijd vertrokken drie directeuren bij de winkelketen. Dat is vaak geen goed teken bij een bedrijf dat geld nodig heeft.

Overname

Mirage nam in 2019 de toen verlieslatende keten over van de familie Blokker. In oktober vorig jaar meldde Mirage dat Blokker geen verlies meer leed. ‘Wij kijken vooral naar de operationele resultaten, dat is voor Blokker dit jaar nul’, was de boodschap toen.

Maar er was nog wel geld nodig voor de komende jaren. Stapert zei in februari dat Mirage ‘er alles aan doet om de continuïteit van Blokker veilig te stellen’. Hij overwoog toen ook om het bijna 130 jaar oude Blokker te verkopen en had al ‘een selecte groep mogelijke kopers’ benaderd.

Gordon Brothers

De nieuwe lening met een looptijd van drie jaar wordt verstrekt door Gordon Brothers. Deze Amerikaanse geldverstrekker toonde zich bereid tot een speciale werkkapitaalfinanciering op basis van de winkelvoorraad. Hierdoor is er meer geld beschikbaar naarmate Blokker bijvoorbeeld extra voorraad opbouwt voor het drukkere vierde kwartaal. ‘Nederlandse banken waren daar in onze situatie niet toe bereid’, zegt Stapert.

Mirage zit in Nederland ook achter de ketens Intertoys en Miniso. Eerder wilde het bedrijf ook Intertoys verkopen, maar zag daar uiteindelijk van af. Vorige maand maakte Mirage bekend dat Intertoys een meerjarige financiering had afgesloten bij Rabobank. Mirage was ook de eigenaar van elektronicaketen BCC, die vorig jaar failliet ging. Daar lukte het niet om de keten weer financieel gezond te maken.

BCC

De situaties van BCC en Blokker zijn volgens Stapert niet te vergelijken. Blokker trekt volgens hem nog steeds veel bezoekers. Door meer op producten van het eigen merk in te zetten, werkt de keten aan het vergroten van de marges. Verder wil Blokker komende jaren verder werken aan het samenspel tussen online- en offlineverkoop. Er kan op iets langere termijn misschien ook weer naar uitbreiding van het aantal winkels worden gekeken, denkt Stapert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegverkeer luchthaven München stilgelegd om klimaatactivisten

Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hebben betreden.

Afbeelding

Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.

Afbeelding

Lancering Starliner opnieuw uitgesteld

De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, is voor de derde keer deze maand uitgesteld. De reden is een heliumlek aan boord van het ruimtevaartuig, heeft NASA vrijdag gemeld.

Afbeelding

Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

Afbeelding

Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan heeft opengezet, meldt de politie op X. De hulpdiensten houden rekening met een mogelijke escalatie.

Afbeelding

Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. 'We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg.