Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

Als ik nu 13 was geweest, had ik misschien ook doorgeleerd in de vakken uithaler of liquidatie

Scholen in Amsterdam worden kleiner omdat ze minder leerlingen krijgen. Ze krijgen minder leerlingen omdat de ouders uit Amsterdam wegtrekken. Ouders trekken weg uit deze stad omdat ze er geen betaalbaar huis kunnen vinden. Als de scholen kleiner worden, krijgen ze minder geld te besteden.

Overigens hebben de scholen ook nog eens grote moeite met het vinden van onderwijzers, omdat die eveneens geen huis kunnen vinden.

Is het vreemd dat onze kinderen slechter onderwijs krijgen?

Eigenlijk wil ik het niet over mijn kleinkinderen hebben, maar ik zie wel dat zij voordelen genieten, al zegt dat nog niets over hun toekomst.

Klopt het bericht dat men, als het slecht gaat met de scholen, voor de groepen 3 tot en met 8 wil overgaan tot een schoolweek van vier dagen? Gelooft men echt dat je in vier dagen net zo veel kunt leren als in vijf dagen? Misschien, ik ben er al een tijd uit.

Ik weet dat ik het vroeger op school prettiger vond dan thuis, al was ik zeker geen briljante leerling. Integendeel. Maar de sfeer in de klas was warm een veilig. Rekenen was geruststellend. Taal was het oplossen van puzzels. Geschiedenis was domweg heerlijk. Het verleden gaf een geruststellende trance.

Het lokaal was warm en veilig en dat kwam wellicht doordat wij de eerste generatie van na de oorlog waren. In de huizen van mijn medeleerlingen in Oud-Zuid heerste verdriet. Net als bij ons thuis. We voelden vermoedelijk intuïtief aan dat de oorlog in onze huizen niet echt was afgelopen.

De verwerkingstijd van een oorlog neemt minstens een generatie in beslag. Ouders moeten daarvoor dood zijn. Thuis voelde je de grote hoeveelheid regels waaraan je moest voldoen; daar zouden we ons in de jaren zeventig goed van verlossen.

Na school speelden we op straat. Een vervolgopleiding omdat de straat nog veilig was. Op die opleiding kan men nu een master halen in ‘uithalen’, ‘liquidaties’ en ‘springstof aanbrengen.’

Ach, als ik nu 13 was geweest, had ik misschien ook in die vakken doorgeleerd. Nu moet ik mijn kleinkinderen daartegen beschermen. “Doe je huiswerk!” schreeuw ik angstig tegen ze..

‘De kwaliteit van één op de vijf scholen is ondermaats,’ lees ik. Zo leid je op in tweedeling. Jeugd met kennis en jongeren met een pistool. Een mens leert namelijk altijd wat; als hij niet goed kan lezen, schrijven en rekenen, leert hij een trekker over te halen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.