Direct naar artikelinhoud
Exclusief

De beste restaurants in Amsterdam om alleen te eten (of nieuwe mensen te leren kennen)

Solomangarephobia, zo heet de angst om alleen uit eten te gaan. Maar wie de kunst eenmaal verstaat, verkeert altijd in goed gezelschap en hoeft nooit meer een toetje te delen. Een paar restaurantsuggesties in Amsterdam voor de beginnende solo-eter.

De beste restaurants in Amsterdam om alleen te eten (of nieuwe mensen te leren kennen)
Beeld Getty Images/Westend61

Café De Jaren

Café de Jaren past de solo-eter als een comfortabele jas. Je loopt er binnen zonder reservering voor een menu zonder ingewikkelde dingen: (falafel)burgers, biefstuk met pepersaus of een ouderwetse bitterbal. Die eet je desgewenst met je neus in de krant gestoken aan de gezellige, rommelige leestafel. Ook fijn: de leestafels bij Wildschut en Café Restaurant Amsterdam.
Nieuwe Doelenstraat 20 (Centrum), cafedejaren.nl

Fou Fow Udon

Fou Fow Udon heeft een lange bank langs de zijmuur met minuscule tafeltjes – perfect voor alleen een bordje en een boek. Je zit prettig zijdelings, zodat je niet een andere tafel in het gezicht hoeft te kijken. Het eten komt rap op tafel, zodat je in no-time ongestoord van je noodles zit te slurpen, die hier overigens huisgemaakt worden.
Prinsengracht 411 H (Centrum), foufow.nl

Bij Fou Fow Udon worden de noodles huisgemaakt.Beeld Lin Woldendorp

Sinck

Wil je iets meer luxe maar heb je koudwatervrees? Begin dan eens met eten aan de bar. De keukentafel van Sinck kijkt uit op de reuring in de keuken. Je zit op hoge krukken naast elkaar en hoeft niet meteen een heel vijfgangenmenu te bestellen. Begin met één gerecht, een goed glas wijn en knoop – als je daar zin in hebt – een praatje aan met de mensen naast je.
Prinsengracht 422 (Centrum), sinckamsterdam.nl

Cafe R. De Rosa

Het snoezige terras met rode tafels en luxe barhappen, is een heerlijke plek voor alleen jezelf en een boek. Binnen zijn er volop barretjes om aan te schuiven. De leukste bar is boven, op de entresol. Die kijkt uit op de zaak beneden en het raam naar buiten. Kom op tijd, rond een uur of zes is het nog rustig. Toch opborrelend solo-ongemak? Stort je dan op het schrijven van een kaart. Die zijn bij de bar verkrijgbaar. Als je hem daarna in de rode brievenbus bij de wc deponeert, doet R. De Rosa hem voor je op de post.
Boomstraat 41A (Centrum), rderosa.bar

Next NDSM

Ga naar binnen en dan rechtsboven de trap op, voor zitjes die naar het raam gedraaid staan en zeeën van privacy. Bestel een cocktail en kijk uit over het IJ, de pont en de mensen die als mieren aan je voorbijtrekken.
NDSM-Kade 2 (Noord), nextndsm.nl

Volkskeuken bij de Sering

De Sering is een stichting die zich inzet voor gemeenschap en activisme. Kloppend hart is de volkskeuken. Elke maandag tot en met donderdag schuif je er aan voor een vegan menu. Voor een donatie van tussen de 2,50 en 7,50 euro eet je er een soep, een hoofdgerecht, zelfgebakken brood en dips. Reserveren is niet nodig, maar rsvp-en wordt gewaardeerd.
Rhôneweg 6 (Nieuw-West), de-sering.org

Spirit

In deze frisse, lichte zaak schep je zelf biologisch en vegetarisch eten op van een buffet. Afrekenen is op gewicht. De sfeer is kantine-plus, en je zult zeker niet de enige zijn die hier solo eet.
Czaar Peterstraat 2a (Centrum), spiritrestaurants.nl

Arie op de hoek

Bij binnenkomst in het lichtbruine Arie sla je meteen linksaf, voor het plekje aan het raam. Daar zit je met je rug naar de rest van de zaak en kijk je uit over de mensen op de Ferdinand Bolstraat. Is de plek bezet, dan kun je ook eten aan de hoofdbar. Op het menu staan prima Familie Goudvisch-klassiekers, zoals een halve boerderijkip, een smashburger of een steak au poivre. Ook hier geldt: kom op tijd, voordat je in de grote drukte zit.
Ferdinand Bolstraat 24 (Zuid), arie.goudvisch.nl

Buurtmaaltijden

Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Overweeg dan eens aan te schuiven bij een buurtmaaltijd, waar je onder het genot van een (betaalbare) maaltijd buurtgenoten leert kennen. Buurtmaaltijden worden op verschillende plekken in de stad georganiseerd.

Bij restaurant Sinck aan de Prinsengracht kun je losse luxe gerechtjes bestellen.Beeld Eva Plevier

Eenzaam in solostad Amsterdam

Wonen in je eentje, sporten in je eentje: in solostad Amsterdam is 63 procent van de inwoners alleenstaand. De stad richt zich dan ook steeds meer op het individu. Hoe is het voor generatie Z om volwassen te worden in zo’n omgeving? Dat lees je hier.

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl