Een lokale voorproef voor de jarige koning: Het Drentse stip-in-‘t-gat lepel je ‘van binnen naar buiten’

Achtergrond
Aan de vooravond van Koningsdag 2024 laat culinair journalist Marco Bosmans een tafel dekken in Drenthe. Want met alle respect voor de zang en dans, het sjoelen en de acrogym; onze jarige majesteit moet op zijn verjaardag immers ook eten. Daarom een typisch Drents voorproefje: stip-in-‘t-gat.
Marco Bosmans
vrijdag 26 april 2024 om 02:00
Chef-kok Peer Wagenaar: ‘Stip is met tien, elf minuten werk misschien wel het makkelijkste gerecht dat ik ooit maakte in een restaurant.'
Chef-kok Peer Wagenaar: ‘Stip is met tien, elf minuten werk misschien wel het makkelijkste gerecht dat ik ooit maakte in een restaurant.' beeld Jan Willem van Vliet

Natuurlijk maak ik me geen zorgen over de cateraars in Emmen. Zij stonden te trappelen om het koninklijk gezelschap van (streek)koek en zopie te voorzien, dus we zullen de familie op de route van het Noorderplein naar het Raadhuisplein ongetwijfeld ook zien smullen. Wat de Drentse pot schaft, houdt het feestcomité nog een dagje geheim, maar deze provincie heeft hoe dan ook veel lekkers in huis. Kosterworst en iezerkoekies bijvoorbeeld, maar ook de bekende bruune bonen, waar Bartje niet voor wilde bidden. Het schijnt zelfs dat Bartje liever helemaal naar Steenbergen fietste, waar hij zijn handen vouwde voor een bord stip-in-‘t-gat. Dat treft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Twee keer per week eten de bewoners van 'De Pastorie' samen. 'Degene die het vlees heeft klaargemaakt, mag bidden en danken voor het eten.’

'Huisfeut' Daan eet al maanden van een verkeersbord. 'Het eet niet eens heel gek'

'Er wordt nergens ongezonder gegeten dan in een studentenhuis met alleen maar mannen', horen ze in studentenhuis 'De Pastorie' weleens. Onzin, vinden ze. 'Ik eet hier nog gevarieerder dan toen ik bij mijn ouders woonde.'

Lieke 'vergroende' het elektriciteitshuisje bij haar in de buurt. 'De tegels eruit en planten ervoor in de plaats.'

Lieke wil de natuur terugbrengen in Rotterdam, ook al had ze eerst geen groene vingers

Lieke van Wilpen (32) uit Rotterdam besloot dat de stad groener moest worden. Ze richtte een 'vergroeningswinkel' op. 'Dit jaar krijgen we voor het eerst een aantal planten die zijn opgekweekt door een stadsbewoner.'

Chef-kok Peer Wagenaar: ‘Stip is met tien, elf minuten werk misschien wel het makkelijkste gerecht dat ik ooit maakte in een restaurant.'

Een lokale voorproef voor de jarige koning: Het Drentse stip-in-'t-gat lepel je 'van binnen naar buiten'

Aan de vooravond van Koningsdag 2024 laat culinair journalist Marco Bosmans een tafel dekken in Drenthe. Onze jarige majesteit moet op zijn verjaardag immers ook eten. Daarom een typisch lokale voorproef: stip-in-‘t-gat.

'Wees open over de voor- en nadelen van een telefoon. ‘Ik vind het moeilijk’ als begin van een gesprek werkt meestal beter dan een ‘nee!’ zonder uitleg.'

Hoe stel ik een mobiel voor mijn kind zo lang mogelijk uit (terwijl ik zelf niet zonder kan)?

Je kind wil een telefoon. Jij hebt dat liever nog niet. Terwijl je zelf bijna aan je schermpje zit vastgelijmd. Hoe ga je hiermee om? Drie stappen voor een goede smartphone-introductie (waar je jezelf ook mee helpt).

Lotte van der Zanden tussen haar tweedehands schatten. 'Ik wil niet dat tweedehands een slechte naam krijgt, daarom zoekt ik altijd de mooiste spullen uit.'

Lotte koopt al vijf jaar niets nieuws meer: 'Alles is al gekocht, alles is alweer afgedankt'

Lotte van der Zanden (35) uit Eindhoven, moeder van twee kinderen, ging vijf jaar geleden nog ‘half kwijlend’ door de reclamefolders. Nu probeert ze ‘alles-maar-dan-ook-alles’ tweedehands te kopen.

Martijn Korving en Janine Baker geven met De Vuurplaats op Landgoed Vollenhoven het heerlijke buitenleven een nieuwe dimensie.

Op een open vuur maakt Martijn soms maaltijden voor 300 gasten: 'Je kookt meer op gevoel en instinct'

Het begon met een pop-up-restaurantje in een oude legertent. Nu bedienen Martijn en Janine soms wel honderden gasten op het sfeervolle landgoed Vollenhoven. En al het eten wordt op open vuur bereid.