Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Kamerleden rouwen niet om dood van ‘de slager van Teheran’

Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. De politici benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: ‘de slager van Teheran’.

Ebrahim Raisi dank zijn bijnaam ‘de slager van Teheran’ mede aan grootschalige executies van politieke gevangenen in de jaren tachtig.Beeld AFP

De gedachten van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans gaan allereerst naar Raisi’s ‘talloze slachtoffers’, zegt hij in een bericht op X. ‘Iran en de wereld zijn een brute barbaar armer,’ is zijn conclusie. Brekelmans vindt dat Raisi voor al zijn misdaden eigenlijk levenslang in een cel had moeten zitten, een straf die hij nu ‘heeft ontlopen’.

D66’er Jan Paternotte wijst er eveneens op dat de overleden Iraanse president geen vriend van Nederland was. ‘Raisi is verantwoordelijk voor honderden executies, zette Iran op nóg conservatievere koers en sloot een verbond met Poetin. Hij maakte van Iran de dronefabriek van Rusland.’

‘Gemarteld en onderdrukt’

Caspar Veldkamp van NSC reageert op een bericht waarin Europese Raad-voorzitter Charles Michel zijn condoleances uitspreekt richting ‘de families’ van Raisi en diens minister van Buitenlandse Zaken, die eveneens omkwam. ‘De families – van hen die zijn vermoord, gemarteld en onderdrukt,’ zo lijkt het Kamerlid Michel terecht te wijzen.

PVV-leider Geert Wilders spreekt in een bericht op X de hoop uit dat Iran binnenkort weer ‘een seculiere staat’ wordt, en het Iraanse volk bevrijd zal zijn van ‘het onderdrukkende en barbaarse islamitische mullah-regime’. Over de dood van Raisi zwijgt hij.

Wilders reageerde eerder wel op de hulp die Eurocommissaris Janez Lenarcic zondag aanbood om de toen nog vermiste helikopter van Raisi te zoeken. ‘Solidariteit met het kwaad,’ oordeelde de PVV-voorman. Ook NSC’er Veldkamp vroeg zich openlijk af waarom de Europese Commissie dit deed.

Condoleances van Poetin

Naast Michel brengen vooral leiders van bevriende landen hun condoleances over aan het Iraanse regime. De Russische president Vladimir Poetin prijst Raisi voor ‘zijn bijdrage van onschatbare waarde’ aan de relaties tussen Rusland en Iran en noemt hem een ‘voortreffelijk politicus’.

De Chinese president Xi Jingping noemt de dood van Raisi een ‘tragisch overlijden’ van ‘een groot verlies voor het Iraanse volk’ en stelt dat het Chinese volk ‘een goede vriend heeft verloren’. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt Raisi ‘een waardevolle collega en broeder’.

De Indiase premier Narendra Modi zegt ‘zeer bedroefd en geschokt’ te zijn door Raisi’s dood. ‘Mijn oprechte condoleances aan zijn familie en de bevolking van Iran,’ staat in een verklaring op X. ‘India steunt Iran in deze tijd van verdriet.’

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...