De beste tuinier is een luie tuinier, dus laat die plantensoorten staan voor meer biodiversiteit

Achtergrond
Goed nieuws voor wie zelf iets wil doen tegen de achteruitgang van biodiversiteit: jouw eigen tuin kan verschil maken. Hoe richt je die zo in dat de natuur ermee geholpen is?
Caroline de Vente
zaterdag 18 mei 2024 om 02:00
Insecten zijn gebaat bij wat hoekjes die niet zijn aangeharkt.
Insecten zijn gebaat bij wat hoekjes die niet zijn aangeharkt. beeld Chanticleer Garden / Derek Ramse

‘Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt, kom je tot een oppervlakte zo groot als de Veluwe’, zegt bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogenstein. ‘Tuinen kunnen dus een belangrijke rol spelen in het voortbestaan van een heel aantal diersoorten. Stel je eens voor dat al die ruimte natuurlijk wordt ingericht? Dat is een groot potentieel leefgebied voor soorten die het nu moeilijk hebben.’

In zijn eigen tuin in Utrecht vond Hoogenstein in drie jaar tijd maar liefst 2100 verschillende soorten vogels, planten en insecten. Hij schreef er het boek Mijn 1000 soortentuin over. Voor het project telde hij alleen spontaan opgekomen of aangewaaide inheemse plantensoorten. Dat zijn er 164: ‘De biodiversiteit in het bodemleven ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wateroverlast in het Groningse Eenrum door een wolkbreuk met hagel en water.

Liveblog extreem weer: Evacuaties met boten en helikopter na overstromingen Duitsland

Van wateroverlast in steden en op campings, tot brulapen in Mexico die uit de bomen vallen door hitte. In dit liveblog doen we deze zomer verslag van extreem weer en de gevolgen daarvan.

Wil je je verpakkingsafval verminderen? Bij sommige supermarkten kun je bij refill stations je zelf mee gebrachte zakjes of potten vullen met noten, granen en rijst.

Jaarlijks produceert een Nederlander gemiddeld ruim 450 kilo afval. Dat moet minder. Maar hoe doe je dat?

Jaarlijks produceert elke Nederlander ruim 450 kilo afval. Dat kan terug naar bijna nul kilo, bewijst een groep van inmiddels 70.000 Nederlanders. Hoe doen zij dat? Drie experts delen hun tips.

Na extreme regen en hagelbuien staan veel straten in Buitenpost onder water.

Krijgen we weer zo'n extreme zomer? 'Als het regent, valt er dit jaar extra veel'

Fietsers die hun Elfstedentocht moesten staken wegens extreme regen. Kilo’s hagelstenen die via het toilet omhoog borrelden in woningen in Buitenpost. Wat staat ons aan extreem weer te wachten deze zomer?

Géanne Kremer en Hille Meetsma bij het weiland waar 'tiny houses' komen; vrijstaande minihuisjes omringd door natuur.

Deze kerk bouwt een ecologische wijk met veertig tiny houses. 'De woningnood is hoog'

De protestantse gemeente in Winsum-Halfambt ontwikkelt een wijk met veertig tiny houses en wil andere kerken die grond hebben, helpen om iets vergelijkbaars te doen. ‘We willen ons leerproces overdragen.’

Carla Dik-Faber: 'Het geloof in de Schepper en de zorg voor de schepping heeft me altijd geboeid.'

Carla Dik-Faber wil opkomen voor de schepping. 'Soms vroeg ik me af of ik een groen gekkie was'

De politiek werd haar te gepolariseerd. Ze gooide het roer om en ging theologie studeren. Nu droomt ze van een kerk als tegenbeweging, een gemeenschap die leeft van genoeg en in dankbaarheid.

Hevige regenval zorgt voor wateroverlast in Alphen aan den Rijn.

Noodweer was écht uitzonderlijk: 84 millimeter in Noord-Holland

Het noodweer dat begin deze week over Nederland trok, was écht bijzonder. In ons land viel afgelopen etmaal lokaal 84 millimeter regen, terwijl 70 millimeter de norm is.