Direct naar artikelinhoud
NieuwsTomtom

Rijdt TomTom doodlopende weg in? Grote klant stapt over naar Google

TomTom heeft dinsdag een kwart van zijn beurswaarde verloren nadat bekend was geworden dat het Nederlandse navigatiebedrijf een van zijn grootste klanten kwijtraakt. Het samenwerkingsverband Renault, Nissan en Mitsubishi gaat vanaf 2021 navigatiesystemen van concurrent Google inbouwen.

Navigatiesysteem van TomTomBeeld REUTERS

Het besluit komt als een schok voor TomTom, dat werd geprezen als onafhankelijke leverancier van navigatiediensten. Dit gold als een pre voor autofabrikanten, die vreesden dat grote Amerikaanse technologieconcerns als Google en Apple hun macht zouden uitbreiden naar de dashboards.

Nu auto’s steeds meer op mobiele telefoons beginnen te lijken, zoals autofabrikanten graag beweren, heeft degene die al deze data verwerkt de macht in handen. De Amsterdamse firma was als tegenwicht voor Google een prettig toevluchtsoord voor automakers, die er zelf niet in slaagden goed werkende systemen te ontwikkelen. Dat zegt sectoreconoom Max Erich die bij ING de auto-industrie volgt. TomTom was zeer succesvol: naar schatting zitten diens navigatiesystemen in een op de drie auto’s.

De alliantie tussen Renault, Nissan en Mitsubishi produceert jaarlijks 10,6 miljoen auto’s en is ongeveer even groot als Volkswagen, ’s werelds grootste autofabrikant. Dat de Frans-Japanse combinatie er nu voor kiest te gaan samenwerken met Google, is afgedwongen door hun klanten, zegt Erich. Die zijn gewend aan de functies van hun smartphone en verwachten dezelfde handige toepassingen in hun auto.

Curry bestellen

Google heeft met Android een sterke troef in handen. Het besturingssysteem voor mobieltjes levert niet alleen navigatiediensten maar bijvoorbeeld ook muziek. De automobilist kan met gesproken opdrachten onder meer apparaten thuis bedienen, zoals de verlichting en de verwarming. Of alvast een curry bestellen die wordt bezorgd zodra de bestuurder de oprit opdraait.

De voordelen van Android zijn kennelijk zo groot dat Renault/Nissan ervoor is gezwicht. Ook Volvo gaat vanaf 2020 Android inbouwen. Tot nu toe had geen enkele automaker Google in zijn dashboard toegelaten, behalve als een soort springkussentje tussen het eigen infortainmentsysteem en de mobiele telefoon. Tesla gebruikt kaarten van Google, maar geen Android.

Het is niet de eerste keer dat TomTom zich bedreigd ziet in zijn voortbestaan. Ook eerder maakten Amerikaanse techbedrijven het de Amsterdammers lastig: enkele jaren geleden sloegen die de bodem onder de markt voor navigatiekastjes weg door te komen met gratis apps voor hun smartphones als Waze, Google Maps en Apple Kaarten. Nu lijkt de markt voor inbouwnavigatie aan de beurt.

Zelfsturende auto’s

Voor TomTom wordt nu zijn derde pijler zeer belangrijk. Die is gefundeerd op de gedetailleerde kaarten die nodig zijn om zelfstandig rijdende auto’s veilig de weg op te sturen. ‘Maar het gaat nog wel even duren voor deze auto’s rondrijden’, zegt ING-autosectoreconoom Max Erich. ‘Het is de vraag of deze derde pijler snel genoeg geld gaat maken.’

Bovendien heeft TomTom ook hier concurrentie van Google, dat hard werkt aan zelfrijdende auto’s en daarvoor gebruik maakt van zijn eigen kaarttechnologie. Een andere grote speler is het van oorsprong Nederlandse Here, nu in handen van Audi, BMW en Daimler. Die autoproducenten ontwikkelen eigen infotainmentsystemen, net als Volkswagen, dat voor zijn elektrische modellenlijn die in 2020 verschijnt, zijn eigen besturingssysteem bouwt.

Het ziet er dus somber uit voor TomTom. ‘Maar ze hebben in het verleden ook flinke klappen gekregen en ze hebben bewezen dat ze zich kunnen aanpassen’, aldus ING-econoom Erich.