Direct naar artikelinhoud

Nederland bereidt zich voor op sneeuwfront: het winterweer in vier getallen en een kleur

Nederland maakt zich op voor een nieuw sneeuwfront dat vanaf het middaguur over het land zal trekken. Vanwege het gevaar voor gladheid geeft het KNMI code rood af en stuurt Rijkswaterstaat 350 sneeuwploegen de weg op. Het winterweer in getal én kleur.

In het verkeer moet men op zijn hoede zijnBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

5-10 centimeter sneeuw

Na de winterse buien van zondag wordt vandaag opnieuw 5 tot 10 centimeter sneeuw verwacht. In het zuiden van het land sneeuwt het opnieuw. In Zeeland en Overijssel kan lokaal zelfs 15 centimeter vallen. Rijkswaterstaat en de ANWB adviseren om niet de weg op te gaan en indien mogelijk thuis te werken.

10-15 procent minder verkeer

De oproep om de auto te laten staan, sorteert effect. Op basis van de meetgegevens schat de Verkeersinformatiedienst (VID) dat er 10 tot 15 procent minder verkeer op de weg was dan anders in de maandagochtendspits. Het gevolg was minder files dan gebruikelijk: maximaal 140 kilometer.

Het gevolg was minder files dan gebruikelijk: maximaal 140 kilometer

546 strooiwagens

Om de gladheid te bestrijden, heeft Rijkswaterstaat 350 sneeuwploegen en 546 strooiwagens ter beschikking. Die kunnen binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen. Dat gebeurt met 1200 man personeel. Sinds zaterdagavond is er 162.414 km gereden en 11,4 miljoen kilo zout gestrooid. Rijkswaterstaat heeft een voorraad van 200 miljoen kilo strooizout.

153 vluchten afgeblazen

Vanwege het winterweer rijdt de NS volgens een aangepaste dienstregeling. Op sommige trajecten is het aantal treinen gehalveerd. De KLM heeft 153 vluchten vanaf Schiphol geannuleerd vanwege de sneeuw en harde wind. Enkele scholen hebben leerlingen ijsvrij gegeven.

Een sneeuwschuiver op SchipholBeeld anp

Code rood

Vanwege het gevaar voor gladheid geeft het KNMI code rood af. Dat betekent: 'Extreem weer dat een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn.' De waarschuwing vanwege extreem en gevaarlijk weer geldt alleen (nog) niet in Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe. Daar blijft tot nader order code oranje van kracht.

Weggebruikers worden opgeroepen hun rij- en reisgedrag aan te passen. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden op de weg en in het openbaar vervoer. Vannacht wordt het droog, maar er blijft kans op gladheid bestaan door sneeuwresten en bevriezing.


In het zuiden sneeuwt het opnieuw, maar overlast op snelwegen valt mee

Het winterweer heeft maandagochtend niet geleid tot drukke wegen. Volgens de ANWB komt dit doordat mensen het advies om thuis te blijven hebben opgevolgd. Toch wordt een zeer drukke avondspits verwacht, omdat het vanmiddag weer flink gaat sneeuwen. Er wordt op sommige plaatsen tot 20 centimeter sneeuw voorspeld.