Luister naar

Laten we het woord ‘gehandicapten’ maar nooit meer gebruiken

Nieuws
Mensen met een beperking kunnen lastig woonruimte en werk vinden. Ook de toegang tot openbare ruimtes en gebouwen laat nog te wensen over (ND 2 december). Dat komt doordat de samenleving een beperking heeft.
Arie de Groot
maandag 11 december 2017 om 03:00
Laten we het woord ‘gehandicapten’ nooit meer gebruiken. Wij mensen zijn allemáál beperkt. Op de foto: dwarslaesiepatient Ruben de Sain zet de eerste stappen in het exoskelet van de TU Delft. Het ondersteunend robotisch pak is ontwikkeld door een team studenten.
Laten we het woord ‘gehandicapten’ nooit meer gebruiken. Wij mensen zijn allemáál beperkt. Op de foto: dwarslaesiepatient Ruben de Sain zet de eerste stappen in het exoskelet van de TU Delft. Het ondersteunend robotisch pak is ontwikkeld door een team studenten. anp / Bas Czerwinski

Vorig jaar heeft Nederland eindelijk het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap ondertekend. Onze regering heeft daar meer dan tien jaar over gedaan. Wat zegt dat over onze wijze van denken, over onze visie op mensen? We staan toch bekend als een beschaafd land.

Er zijn mensen die andere mensen in categorieën indelen, zoals ‘hulpbehoevenden’ (het woord alleen al), blinden, dementen, armen, bijstandtrekkers, minderbedeelden, gehandicapten.

Maar als je zo over een ander spreekt, wat zegt dit dan over jezelf? In welke categorie hoor jij dan?

Het categoriseren van mensen is een eenvoudige manier om in plaats van een gelijkwaardige relatie, een afhankelijkheidsrelatie aan te gaan. Er zit iets achter van ‘ik ben beter dan jij’ – meestal onbedoeld.

gerepareerd

Wat zijn de gevolgen van deze manier van denken geweest? Veel groepen zijn van het samenleven uitgesloten, wat dan weer op een aparte manier gerepareerd moet worden. Ze moeten ook veel aandacht vragen voordat er iets aan hun behoeften gedaan wordt. Of er zijn schrijnende situaties ontstaan, die beleidsmakers zichzelf niet zouden aandoen.

Een paar voorbeelden. Het openbaar vervoer is niet voor iedereen toegankelijk. Een ritje waar jij maximaal een halfuur over wilt doen, kost een ander die is aangewezen op speciaal vervoer, wel twee uur. De openbare ruimte heeft allerlei hindernissen voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking, een rolstoel of rollator. Veel dienstverlening is niet ingericht op mensen met gehoorhinder. Mensen in een rolstoel kunnen winkels en horeca niet in of krijgen daar geen hulp. Of er zijn geen toiletten die ze kunnen (of mogen) gebruiken. Er zijn websites die alleen opgezet zijn voor een categorie mensen die deze snel kunnen bedienen.

Bij een sollicitatie wordt soms niet de economische waarde van de denkkracht van de sollicitant gewaardeerd, maar wordt deze vanwege een ergonomische beperking afgewezen.

Het VN-verdrag draait de definitie van beperking om. Het spreekt over ‘de wisselwerking tussen personen met functiebeperkingen en sociale en fysieke drempels die hen belet ten volle, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving’.

De beperking van de samenleving staat vanaf nu centraal. Mensen kunnen een langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperking hebben, maar daarnaast ervaren ze ook beperkingen doordat de samenleving niet voor iedereen gelijkwaardig is ingericht.

geen gunst

Het gaat dus over menselijke waardigheid, persoonlijke autonomie, gelijkheid, participatie, toegang tot onderwijs, arbeid, zelfstandig wonen, respect voor verschillen.

Het gaat om niet praten óver mensen met een beperking, maar de samenleving inrichten samen mét hen.

Een inclusieve samenleving is niet langer een gunst, maar een recht. Het gaat niet om wat de samenleving voor hen wil en kan doen, maar om wat ze moet doen. Het gaat om een mensenrecht.

Om dit goed te kunnen uitvoeren moeten we eerst anders tegen onszelf leren aankijken. De ander als een gelijkwaardig mens op gelijk niveau leren zien. Doe je de ander iets aan wat je voor jezelf niet zou wensen?

Er is ook een andere blikrichting nodig: niet langer denken in een medisch model, maar in een sociaal en cultureel model.

De naam van het verdrag stamt nog uit de tijd van oud denken. Laten we het woord ‘gehandicapten’ ook maar nooit meer gebruiken. Sinds de zondeval zijn wij mensen allemaal beperkt. De een draagt een bril, de ander een gehoorapparaat, een derde heeft hulp van een psycholoog. We hebben allemaal een vorm van ondersteuning nodig.

We kennen geen ‘gehandicapten’, maar mensen die een vorm van ondersteuning nodig hebben om volwaardig te participeren. Dat vraagt van ons allemaal om zó naar elkaar en naar onszelf te kijken.

Het gaat niet om mensen met een beperking, maar om mensen die last hebben van een beperking, doordat drempels worden opgeworpen. Het VN-verdrag vraagt om anders denken, anders spreken, anders omgaan en anders doen.

Het VN-verdrag verandert op zichzelf niets. We zullen het zelf, samen, moeten waarmaken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.