Congo heeft een nieuw waterrijk natuurreservaat groter dan België

© Belga

In Congo krijgt het bekken van de rivier Lufira internationale bescherming. Dat meldt natuurorganisatie WWF maandag. Met een oppervlakte van 4.470.993 hectare wordt het Lufira-bekken een van de grootste beschermde waterrijke gebieden ter wereld, 30 procent groter dan de oppervlakte van België.

adm

Het grote, waterrijke gebied krijgt bescherming voor de Ramsar-conventie, een internationale conventie voor de bescherming van waterland. Het Lufira-bassin is een onderdeel van het Congo-bekken en omvat vier nationale beschermde gebieden. Het gebied ligt in het zuidoosten van Congo. De bescherming is belangrijk om de “belangrijkste zoetwaterbron van heel Afrika veilig te stellen”.

“We zijn erg blij met de bescherming van dit waterrijke gebied, omdat WWF-België jarenlang de identificatie van de te beschermen gebieden in de DRC heeft gesteund. Het Lufira-bekken is van groot belang voor de biodiversiteit en het behoud van zoet water, niet alleen voor het Congobekken, maar voor heel Afrika”, zegt Isabelle Vertriest, directeur internationale programma’s van WWF-België.

In ons land vallen de Hoge Venen (6.000 hectare) en de Kalmthoutse heide (2.200 ha) onder de Ramsar-conventie. In totaal is al meer dan 105 miljoen hectare beschermd.

Ramsar meldde de erkenning door de Congolese regering als vierde waterrijk gebied van internationaal belang in het land reeds eind vorige maand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen