Luister naar

MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld

Nieuws
Sommige mensen krijgen jeuk van uitingen van religie in de openbare ruimte. Zij proberen die uitingen in te perken, met een beroep op het beginsel van de scheiding tussen kerk en staat,
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
maandag 11 december 2017 om 03:00
MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld
MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld anp / Koen van Weel

maar over dat beginsel bestaan nogal wat misverstanden. Vorige week laaide de discussie weer op, nadat de gemeente Rotterdam had bepaald dat geloofsgemeenschappen niet meer mogen samenkomen in buurtcentra. Want die publieke ruimte moet voor iedereen toegankelijk zijn en als daar religieuze bijeenkomsten worden gehouden, werpt dat wellicht voor niet-religieuzen een drempel op.

Voorstanders van dit soort besluiten – die religieuze zaken het liefst volledig uit het publieke domein verbannen zien – halen ter verdediging van hun standpunt vaak de scheiding tussen kerk en staat aan. Maar die is nooit bedoeld om alle invloed van religie uit de publieke sfeer te weren.

Nederland kent een scheiding tussen kerk en staat (niet in de Grondwet), die kan worden uitgevoerd dankzij de vrijheid van godsdienst en het gelijkheidsbeginsel (wel in de Grondwet). Het beginsel houdt in dat de overheid en de kerk op bestuurlijk en organisatorisch niveau zich allebei met hun eigen zaken bemoeien. Zolang kerken zich aan de wet houden, mogen ze zelf bepalen hoe zij zich organiseren. Andersom hebben kerken geen invloed op wat de overheid beslist.

De koning die in de troonrede naar God verwijst, de Zondagswet, subsidie voor religieuze groepen, weigerambtenaren – allemaal zaken die sommigen met een beroep op de scheiding tussen kerk en staat het liefst zien verdwijnen.

Verschillende experts – onder anderen hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie Wouter Beekers en nota bene de Raad van State – probeerden de afgelopen jaren duidelijk te maken dat dat beginsel geen grond is voor het afschaffen van dat soort dingen.

Ook de kwestie van de Rotterdamse buurthuizen blijkt uiteindelijk zo’n geval. De kerken konden het buurtcentrum tot dusver huren voor een sociaal tarief, wat volgens het college van b en w neerkomt op gesubsidieerde erediensten. En daaraan wilden zij niet meewerken.

De neutrale positie die de overheid moet innemen, houdt in dat zij geen onderscheid maakt tussen religies. Dat die neutraliteit geschonden wordt zodra religieuze activiteiten of groeperingen financiële steun van de overheid ontvangen, is onzin. Zoals CDA-senator en hoogleraar religie, recht en samenleving Sophie van Bijsterveldt al eens opmerkte: het zou pas een schending van neutraliteit zijn als alle organisaties behalve religieuze, een beroep konden doen op overheidssteun.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.

David Owuor claimt de covidpandemie en andere rampen over de wereld te hebben afgeroepen als waarschuwingen van God.

David Owuor vervult misschien wel een profetie maar hij is vrijwel zeker niet Elia

De Keniaanse prediker David Owuor claimt zowel Elia als Mozes te zijn. Als er iemand opstaat en claimt ‘iets groots’ te zijn, moeten Bijbelse alarmbellen gaan rinkelen, waarschuwt Hans Frinsel.