© UCLL

Heusdense vroedvrouw wint prestigieuze prijs met onderzoek naar belang eerste 1.000 dagen in leven kind

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België kende afgelopen weekend op een plechtige zitting de ‘Prijs Dr. Luc Broeckaert 2017 voor geneeskundig wetenschappelijk onderzoek, gericht op preventie en praktijk’ toe aan de Heusdense Annick Bogaerts, de eerste Belgische professor in de Vroedkunde. Ze won de prijs samen met haar collega voor hun onderzoek naar het belang van een gezonde levensstijl in de eerste 1.000 dagen in het leven van een kind. Aan hogeschool UCLL werkt Annick momenteel als programmaleider Moeder&Kind.

neac

Bogaerts begon haar carrière als vroedvrouw in het Salvatorziekenhuis van Hasselt. Dertien jaar lang werkte de Heusdense er op de verloskamer en materniteit. Terwijl ze in het ziekenhuis werkte, was ze ook bezig met wetenschappelijk onderzoek en lesgeven. “Het éne moment stond ik tussen hoogzwangere vrouwen en baby’s, het andere zat ik tussen de boeken. Intens, maar soms ook frustrerend. Ik merkte dat wetenschappelijke inzichten soms niet in de praktijk werden toegepast”, zo vertelde ze vorig jaar in eeninterview met onze krant.

Uiteindelijk koos Bogaerts in 2002 resoluut voor haar academische carrière. Een keuze die haar vorig jaar de titel van professor in de Vroedkunde opleverde. Een Belgische primeur.

Obesitas

Nu wint ze dus de ‘Prijs Dr. Luc Broeckaert 2017’ met haar onderzoek naar de risico’s van obesitas voor moeder en kind. “Overgewicht en zwaarlijvigheid is ook in België een toenemend – ook bij zwangeren en hun kinderen. Vanuit het belang van de eerste 1000 dagen van een mensenleven, is investeren in en ondersteunen van een gezonde leefstijl aan het begin van een leven uitermate belangrijk ter preventie van chronische aandoeningen in het latere leven”, aldus Bogaerts.

Momenteel voert ze onderzoek omtrent telemonitoring en telecoaching bij zwangeren; omtrent het ontwikkelen van een postnataal groepsprogramma voor jonge gezinnen en volgt ze voor INTER-ACT meer dan 1000 moeders op naar hun bevalling en tot en met een volgende zwangerschap. Het onderzoek richt zich momenteel op de effecten van zwaarlijvigheid bij de moeder op de zwangerschap, de foetus en pasgeborene. Hiertoe wordt een traject ontwikkeld om de levensstijl te ondersteunen. Het project is trouwens een samenwerking tussen UCLL, UAntwerpen en KU Leuven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer