ASML en Akzo stralen op groen Damrak

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs zette woensdag het herstel voort. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen na de sterke koerswinsten op Wall Street. De beurshandel stond vooral in het teken van de kwartaalcijfers. Op het Damrak vielen de resultaten van ASML en AkzoNobel in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in de plus op 531,99 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 753,17 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

ASML dikte 6,4 procent aan en was koploper bij de hoofdfondsen. De chipmachinemaker boekte in het derde kwartaal meer omzet en winst dan een jaar eerder. AkzoNobel volgde met een winst van 3,8 procent. Het verfconcern wist afgelopen kwartaal meer geld te verdienen met de verkoop van zijn verven, ondanks een gedaalde omzet. Het bedrijf kondigde tevens aan tegen 2020 circa 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen.

Telecomconcern KPN steeg 2,8 procent na een adviesverhoging door Barclays. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,1 procent.

In de MidKap waren geen dalers te bekennen. TomTom (plus 4,6 procent) toonde herstel en was de sterkste stijger. Het navigatiebedrijf kelderde een dag eerder ruim 16 procent door de afloop van een contract met Volvo. Metaalspecialist AMG won 2 procent na aankondiging van de bouw van een tweede recyclingfabriek in de Verenigde Staten.

Bij de kleinere bedrijven steeg biotechnologiebedrijf Pharming 8,2 procent na positieve resultaten bij een studie met zijn medicijn Ruconest. Beter Bed klom 0,4 procent op de lokale markt. De beddenverkoper, die de omzet in het derde kwartaal zag dalen, sluit nog dit jaar 176 van de circa 1000 winkels van dochterbedrijf Matratzen Concord.

De Zwitserse farmaceut Roche won 0,5 procent in Zürich na goed ontvangen omzetcijfers. In Parijs zakte Danone 2,7 procent. Het Franse voedingsmiddelenconcern kampte afgelopen kwartaal met een fikse daling van de vraag naar babyvoeding in China.

De euro was 1,1560 dollar waard, tegen 1,1591 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 72,05 dollar. De prijs van Brentolie klom ook 0,2 procent, tot 81,55 dollar per vat.