Luister naar

Steeds meer legionellabesmettingen in Nederland

Nieuws
Steeds meer mensen worden ernstig ziek door een legionellabesmetting. Vorig jaar kreeg volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een recordaantal van 584 mensen longontsteking door legionella. Een piek is te zien in de zomermaanden.
Marjon Snel
maandag 22 juli 2019 om 20:53

Bilthoven

‘Tuinslangen die in de zon liggen, watersproeiers in je tuin en je eigen douche, vooral als je een waterbesparende douchekop met kleine gaatjes hebt, zijn ideale broedplaatsen voor de legionellabacterie’, aldus emeritus hoogleraar gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit van Eindhoven. ‘Boven de 18 graden groeit de legionella al, en hij gaat pas dood als hij langere tijd boven de 60 graden wordt verhit.’

Een legionellabacterie is een heel gewone bacterie die overal in ons water voorkomt. ‘Je kunt de bacterie rustig opdrinken of opeten, dan gebeurt er niks. Maar zodra je haar inademt, heb je een probleem. Pas daarom extra op als er bij warm weer water verneveld wordt, bij waterbesparende douchekoppen is die kans aanmerkelijk groter.’

Ook watervernevelaars op terrassen, in bubbelbaden en in sauna’s zijn volgens de emeritus hoogleraar risico­plekken. ‘Soms adem je kleine, onzichtbare waterdruppeltjes in. De bacterie komt dan diep in je longen terecht en kan in eerste instantie een longontsteking veroorzaken, met bijkomende griepachtige verschijnselen. Als de ontsteking niet snel genoeg behandeld wordt, raken ook andere organen aangetast.’ Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de klachten meestal ontstaan binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd. ‘Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten, die na een paar dagen vanzelf weer over gaan. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking.’

veteranenziekte

Uit statistieken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het aantal besmettingen met legionella, ook wel veteranenziekte genoemd, al sinds 2011 aan het stijgen is. In dat jaar bleef het aantal gevallen nog onder de driehonderd in heel Nederland. In 2017 en 2018 zette de stijging fors door, met 584 gevallen in 2018. Het RIVM meldt bovendien dat het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk nog hoger ligt, doordat niet alle gevallen officieel gemeld worden. Vergrijzing en veranderingen in het klimaat spelen volgens het RIVM mee bij de stijging. Maar Van Bronswijk kan geen duidelijke wetenschappelijk onderbouwde verklaring geven voor de stijging.

De Stichting Veteranenziekte maakt zich ernstige zorgen. ‘8 procent van alle mensen met een legionellabesmetting overlijdt. Vorig jaar overleden in Nederland meer dan veertig mensen aan een legionellabesmetting. Er moet veel meer aan preventie gedaan worden’, aldus Monique ­Bastmeijer, bestuurslid van de Stichting Veteranenziekte. Omdat de symptomen doen denken aan algemene griepachtige verschijnselen, wordt lang niet altijd adequaat ingegrepen. ‘Juist snelle onderkenning en behandeling van klachten is van het grootste belang om restverschijnselen op de lange termijn te voorkomen.’

Bij de stichting hebben zich ruim driehonderd mensen aangesloten die te maken hebben met de veteranenziekte. Uit een eigen enquête onder bijna honderd leden bleek dat 90 procent van de ondervraagden last had van restverschijnselen na de legionellabesmetting. Hiervan had 55 procent vermoeidheidsklachten, 53 procent had pijn aan spieren en gewrichten, 24 procent had concentratieproblemen. Van de respondenten had 80 procent langer dan vijf jaar last van de restverschijnselen en 68 procent is hierdoor beperkt tot extreem beperkt in het dagelijks leven. 25 procent van deze groep is volledig arbeidsongeschikt na de legionellabesmetting.

De stichting Veteranenziekte pleit daarom voor meer preventie en duidelijker brononderzoek wanneer er zich nieuwe gevallen van legionella aandienen.

‘Dit gebeurt al, maar bij beter vervolgonderzoek is winst te behalen en zijn nieuwe gevallen te voorkomen’, aldus Monique Bastmeijer van de Stichting Veteranenziekte. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’

Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? 'Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress'

Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?

Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.