Luister naar

Houd vast, die scheiding van machten

Nieuws
President Macron kan zijn officiële staatsbezoek aan de VS, dinsdag, mooi gebruiken om te herinneren aan het briljante Franse erfgoed van de scheiding der machten.
Rogier Ormeling
maandag 23 april 2018 om 03:00
De Amerikaanse president Trump heeft wel respect voor zijn Franse collega Emmanuel Macron. Vorig jaar was Trump op de Franse nationale feestdag in Parijs. De militaire parade maakte zo veel indruk op Trump, dat hij dit voorbeeld volgt.
De Amerikaanse president Trump heeft wel respect voor zijn Franse collega Emmanuel Macron. Vorig jaar was Trump op de Franse nationale feestdag in Parijs. De militaire parade maakte zo veel indruk op Trump, dat hij dit voorbeeld volgt. ap / Michel Euler

Geen Europese leider kan het zo goed vinden met Donald Trump als de Franse president Emmanuel Macron. De Franse president lijkt althans de rol van Amerika’s voornaamste Europese gesprekspartner te hebben overgenomen van de Britse premier Theresa May. Vorig jaar, tijdens de Franse nationale feestdag op 14 juli, onthaalde Macron Trump in Parijs met een militaire parade. Trump was daar zo van onder de indruk, dat er op 1 november tijdens de Amerikaanse veteranendag nu ook een militaire parade in Washington wordt gehouden (al zullen er om beschadiging van het wegdek te voorkomen geen tanks voorbij rollen).

Ook tijdens het gezamenlijke strafbombardement – door de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – als reactie op de aan Assad toegeschreven chemische aanval in Douma, presenteerde Macron zich nadrukkelijk als wereldleider die mede de lijnen uitzette.

controle van de macht

Op 24 april geniet hij bovendien de eer om, sinds Trump het Witte Huis bewoont, als eerste buitenlandse regeringsleider een officieel staatsbezoek aan de VS te mogen afleggen. Een uitgelezen kans om Trump te herinneren aan het briljante erfgoed van Charles de Montesquieu (1689-1755). De mens is onvolmaakt en macht geeft altijd aanleiding tot misbruik, daarom dient de macht te worden gedeeld en gecontroleerd, zo stelde de Franse filosoof. Op basis van deze nuchtere constateringen ontwierp hij zijn trias politica oftewel machtenscheiding. Daarbij is de uitvoerende macht in balans met de wetgevende en rechterlijke macht. Op tot dan toe ongekende wijze brachten de Amerikaanse founding fathers Montesquieu’s staatsinrichting in praktijk.

Natuurlijk zal Trump een dergelijk lesje staatsinrichting hem niet in dank afnemen. Zoals hij vermoedelijk ook het hoofdartikel in The New York Times van 15 april, met de kernachtige kop: ‘De president staat niet boven de wet’, aan zijn laars zal lappen.

speciale aanklager

De kans dat hij het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller – naar eventuele connecties tussen het campagneteam van Trump en de Russische inmenging bij de verkiezingen, en naar presidentiële obstructie van de rechtsgang – de nek zal omdraaien lijkt met de dag groter. Trump deinst er immers allang niet meer voor terug om zowel Mueller als diens supervisor onderminister van Justitie Rod Rosenstein openlijk en keihard aan te vallen.

Hoewel er zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden al maanden geknutseld wordt aan wetsontwerpen die Mueller moeten beschermen, toont de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres geen haast om die in stemming te brengen. En mocht een dergelijke wet worden aangenomen, dan is het bovendien twijfelachtig of de president deze ondertekent. ‘De president is geen koning, maar een burger, die de praesumptio innocentiae (‘niemand is schuldig totdat het tegendeel bewezen is’) en andere vormen van bescherming geniet, maar ook blootstaat aan gerechtelijk onderzoek.

Wij hopen dat Trump dit erkent. Zo niet, dan zal de reactie van Republikeinse wetgevers niet alleen de toekomst van het presidentschap en van een van ’s lands grootste politieke partijen bepalen, maar ook die van het Amerikaanse experiment zelf’, zo besloot het hoofdartikel van The New York Times.

vurig pleidooi

En de toekomst van de liberale democratie in het algemeen, waar ook ter wereld, zo had eraan toegevoegd kunnen worden. Ook elders zullen uitvoerende machten zich namelijk bevestigd voelen in hun streven om de rechterlijke macht aan zich te onderwerpen. In zijn speech op 17 april in het Europees Parlement hield Macron een vurig pleidooi ter verdediging van de Europese liberale democratieën tegenover nationalistische, illiberale en autoritaire krachten. Weliswaar noemde hij Trump in dit verband niet, maar diens onophoudelijke diskwalificerende ondermijning van onafhankelijke instituties als de vrije pers en de rechterlijke instanties, kan de Franse president moeilijk zijn ontgaan. Reden genoeg om zich ook tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis op onmiskenbare wijze schatplichtig te betonen aan zijn grote landgenoot Montesquieu. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.