19 juli 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Steun voor geloofsvervolgden

Geloofsvervolging neemt toe, over de hele wereld. Die conclusie is de afgelopen maanden bij herhaling getrokken, door de Verenigde Naties, Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en zelfs het Wereld Economisch Forum. Tachtig procent van de wereldbevolking woont in landen waar godsdienstvrijheid is beperkt of gewoon niet bestaat. Overheden als die in China zijn daar met name de oorzaak van. Ruim vijftig landen hebben de afgelopen tien jaar de godsdienstvrijheid verder ingeperkt. Tegelijk is er in een kwart van alle landen ook religieus geïnspireerd geweld tegen andersdenkenden en ook daar gaan miljoenen onder gebukt.

Wie dit goed tot zich laat doordringen, beseft pas in wat voor uitzonderlijk bevoorrechte positie we in dit land mogen leven.

Daarbij kan het niet blijven. Dat is de duidelijk en onvermijdelijke boodschap op de ministeriële bijeenkomst over godsdienstvrijheid, deze week in Washington. Het bestaat moreel gezien gewoon niet dat je weet van het onrecht op dit terrein en niets doet, hield de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de aanwezigen voor.

Maar dat gebeurde wel, concludeerde Foreign Policy vorig jaar al. ‘Ook al nam de geloofsvervolging de afgelopen tien jaar toe, wetenschappers hebben weinig aandacht besteed aan de onderdrukking van religie als een bijzonder kwaadaardige vorm van schending van de mensenrechten.’

Dat christenen de grootste groep geloofsvervolgden vormden, speelde daarin een rol. Voor hen was te weinig aandacht, erkende de Britse regering anderhalve week geleden nog bij de presentatie van de studie naar christenvervolging. Want, zo schreven de onderzoekers in hun rapport, ‘het christelijk geloof zal altijd een radicale uitdaging zijn voor iedereen die absolute macht voor zichzelf opeist’. Het is daardoor zelfs ‘een fundament van de westerse democratie geweest’.

Een speciaal gezant voor vrijheid van religie, zoals de Nederlandse regering die na diverse andere landen ook heeft aangesteld in de persoon van ambassadeur Jos Douma, is een eerste stap in de goede richting. Maar zowel op de bijeenkomst in Washington als op het blog van het Wereld Economisch Forum worden ook de gelovigen zelf, en christenen in het bijzonder, opgeroepen tot actie. Allereerst om vervolgde geloofsgenoten te steunen, rechtstreeks of via organisaties. Dat is voor wie vervolgd wordt, vaak belangrijker dan stevige verklaringen van een regering. Geloven betekent immers ook geestelijke verbondenheid met hen die om het geloof worden vervolgd. Daaraan kan geen regering vorm geven, dat kunnen alleen gelovigen zelf.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.