Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

Nieuws
Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen. De woningen werden gekocht door met name particuliere kopers, beleggers zijn nog steeds terughoudend.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 08:00 aangepast 08:55
Afbeelding
beeld anp

Voor heel 2024 verwacht Nederlands grootste bouwbedrijf circa 1700 woningen te verkopen. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar, toen BAM ook al relatief weinig woningen verkocht.

De orderportefeuille steeg met 10 procent tot 10,7 miljard euro, vooral door nieuwe projecten in het buitenland. Zo kreeg het concern uit Bunnik een opdracht voor de bouw van een reeks stations die stroom kunnen omzetten voor het grootste elektriciteitstransmissieproject in het Verenigd Koninkrijk. BAM gaat ook enkele bouwprojecten uitvoeren voor grote Britse onderwijsinstellingen.

Ongeval in Lochem

In het eerste kwartaal nam zowel de omzet als de winst van Bam af. De opbrengsten bedroegen 1,4 miljard euro, dat is 3 procent minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen bedroeg 44 miljoen euro. Vorig jaar was dat in het eerste kwartaal nog 58 miljoen euro, vooral dankzij desinvesteringen in Brits vastgoed.

Het begin van dit jaar werd overschaduwd door het ongeval bij de bouw van een brug in Lochem waarbij twee mensen om het leven kwamen, zegt topman Ruud Joosten. "Wij betreuren dit incident ten zeerste en we spreken onze oprechte vastberadenheid uit om de veiligheidsprestaties van BAM te verbeteren." Joosten is vooral te spreken over de sterke groei van de orderportefeuille, maar houdt voor dit jaar rekening met "uitdagende marktomstandigheden" door de hogere rente en geopolitieke spanningen.

De resultaten kunnen ook nog beïnvloed worden door een onderzoek van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar fraude- en corruptie bij enkele opgeleverde projecten bij BAM International. Het is volgens het bedrijf nog steeds niet duidelijk hoelang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. BAM heeft de activiteiten van BAM International inmiddels afgebouwd. Alle projecten zijn afgerond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OpenAI gaat gegevens van Reddit gebruiken voor ChatGPT

OpenAI krijgt toegang tot gegevens van forumsite Reddit om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de AI-technologie van OpenAI.

Afbeelding

ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei.

Afbeelding

Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Afbeelding

Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

Afbeelding

Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie.

Afbeelding

Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

In een open brief in De Telegraaf biedt voormalig informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.